Încă o enigmă la Colterm. Nu se știe dacă și cu cât va crește prețul la gigacalorie

colterm

foto: Arhivă

Timișorenii încă racordați la Colterm mai au de așteptat până să afle dacă și cu cât vor crește facturile la căldură. O decizie în ceea ce privește modificarea prețului gigacaloriei nu a fost luată până acum, deși gazul costă de câteva ori mai mult decât la începutul anului.

Ultima creștere a prețului gigacaloriei s-a întregistrat, la Timișoara, în decembrie 2019, urmată imediat de o majorare a subvenției de la bugetul local. În aceste condiții, abonații Colterm nu au simțit modificări ale facturii. Lucrurile sunt însă complicate în acest moment. O gigacalorie mai scumpă este prevăzută și în proiectul de retehnologizare cu fonduri europene a Colterm, planul tarifar întinzându-se până în 2040. Potrivit acestuia, pe anul în curs ar fi nevoie de o creștere a prețului cu 20%.

Viceprimarul Ruben Lațcău, prezentat de Dominic Fritz drept un specialist în problema termoficării, păstrează însă un ton neutru. El vorbește despre posibilitatea unui nou credit. „Nu vom scădea subvenția, acest lucru este exclus, dar va trebui să analizăm foarte bine. În ultimii ani, creșterea gigacaloriei a fost amânată (…) Având în vedere că facturile la electricitate și la gaz au explodat, va trebui să avem o discuție foarte sinceră despre modul în care vom trece această iarnă și despre costurile pe care primăria le poate acoperi. Primăria nu poate acoperi singură aceste costuri și va trebui să discutăm și despre un credit de trezorerie, cel mai probabil. Există o inițiativă în acest sens din partea guvernului, a venit o adresă de la prefectură. Va trebui să analizăm și alte posibile majorări de costuri, dacă ele se vor impune”, spune acesta.

„Sunt mai multe scenarii”

Modificarea prețului la gigacalorie și, în final, facturi mai mari pentru abonați nu ar trebui să surprindă. O decizie nu a fost luată încă, pentru că sunt mulți factori care trebuie luați în considerare.

Citește și: Facturi mai mari la căldură. Primăria ar putea reduce subvenția pentru Colterm

„Sunt mai multe scenarii pe care le analizăm. În funcție de suma pe care o va suporta guvernul și suma pe care o va suporta primăria vom putea discuta despre majorări, fie de subvenții, fie de gigacalorie. Dacă ne uităm istoric, în fiecare iarnă s-a cântat prohodul Colterm. În fiecare an, Colterm intra în faliment și urma să nu mai livreze căldură. Și totuși în fiecare iarnă s-a livrat căldură”, continuă Ruben Lațcău. Viceprimarul susține că în acest an „s-au plătit către Colterm mai mulți bani decât în 2020 și 2019 cumulat”. În cifre, asta înseamnă 110 milioane de lei până acum. Până la finele anului ar mai urma să fie alocate încă 50-60 milioane.

În acest moment, susține Lațcău, Colterm are datoriile cele mai mari la ANAF, pentru că nu a plătit ani la rând contribuțiile sociale și de sănătate. „S-au plătit datoriile vechi. În 2019 s-a luat un credit de consum de la OTP, care în mod normal e ilegal. Încă plătim la el, mai avem încă două rate. S-a luat și credit din trezorerie, în ultimii ani nu s-au plătit facturile către EON (…) Pe lângă că am plătit soldurile vechi, am plătit și funcționarea curentă a Colterm. Grosul datoriilor este către ANAF. În ultimii ani, Colterm nu a plătit nicio contribuție către bugetul de stat. Suma este undeva spre 200 de milioane de lei. Suntem în discuții cu ANAF”, explică viceprimarul.

„Considerăm asta inacceptabil”

Între timp, PNL anunță că aleșii săi nu vor vota mărirea prețului la gigacalorie. „Constatăm cu regret că soluțiile lui Dominic Fritz și ale colegilor săi de partid sunt doar măsuri de stânga, socialiste, care prevăd împovărarea timișorenilor cu biruri tot mai mari. PNL este și va rămâne un partid cu principii solide de dreapta, iar reprezentanții noștri nu vor susține creșteri nejustificate ale taxelor sau ale altor tarife, pentru că avem convingerea că există soluții inteligente la orice problemă. Dominic Fritz vrea să transfere amenda istorică de la Colterm în buzunarele cetățenilor, prin creșterea prețului la gigacalorie. Noi considerăm acest demers inacceptabil. Nu e vina timișorenilor că s-a ajuns în această situație, iar cei care au greșit trebuie să plătească”, au transmis liberalii.

About Post Author