Încă 17 tramvaie Bozankaya, în producție pentru Timișoara. Pe galben, nu pe violet

bozankaya

sursa foto: Bozankaya AȘ

Următoarele tramvaie Bozankaya care vor ajunge la Timișoara pare că vor fi galben cu negru. Cel puțin așa reiese din fotografia publicată pe rețelele de socializare de producătorul turc. Acesta anunță că va trimite în Banat încă 17 garnituri, cu bani din PNRR.

„Tramvaiul nostru deținător de record mondial, grație tehnologiei sale avansate, este unul dintre preferatele timișorenilor. Contractul pentru fabricarea a încă 17 garnituri prietenoase cu mediul, care oferă o autonomie de 70 km pe baterie, a fost semnat și a început producția. Tramvaiele vor pleca în curând de la Ankara spre Timișoara”, a anunțat compania Bozankaya, pe rețelele de socializare.

Fotografia care însoțește postarea este cea a unui tramvai galben cu negru, total diferit de cele livrate până acum, pe contractele cu PMT. Sunt aceleași culori în care sunt vopsite autobuzele electrice Karsan, care au început să vină la Timișoara din primăvară.

Super-finanțare din PNRR

Primăria Timișoara primește din PNRR 308,4 milioane de lei pentru „achiziția de vehicule nepoluante necesare îmbunătățirii transportului public de călători”. Cu acești bani vor fi cumpărate, în principiu, 55 de mijloace de transport electrice: 30 de autobuze, 17 tramvaie și 8 troleibuze.

În cazul tramvaielor, o clauză din 2019 în contractul încheiat de PMT cu Bozankaya, pentru 21 de tramvaie noi, ar putea scurta timpii de achiziție. Aceasta prevedea că, dacă obține bani, municipalitatea poate extinde comanda până la 40 de garnituri.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, administrația Fritz a cerut special schimbarea culorii noilor mijloace de transport în comun, din violet în galben. A făcut mai multe demersuri în acest sens, încercând să afle cum se poate face asta fără să fie nevoită să plătească penalități, pentru că în caietul de sarcini pe baza căruia a fost organizată vechea licitație pe bani europeni sunt specificate culorile. Un răspuns a venit de la ADR Vest, care a transmis că orice modificare în proiect intră sub incidența legislației în domeniu și va presupune sancțiuni.

Având în vedere că este un contract nou, cu o sursă de finanțare diferită, s-ar putea ca problema culorilor să se fi rezolvat.

About Post Author