In Vitro Veritas: Gara de Nord se transformă, din nou, în galerie de artă

gara de nord

Gara de Nord din Timișoara devine, din nou, galerie de artă. O expoziție multimedia va sta deschisă aproape o lună, invitând călătorii să se oprească un pic din goana lor spre următoarea destinație.

Grupul artistic Avantpost pregătește, în aceste zile, o expoziție multimedia de artă contemporană în Gara de Nord. Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaş, 13m10j, Livia Mateiaş, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ştefan și Nicolae Velciov au ales să expună într-un spațiu alternativ, într-un loc public, plin de simboluri, cu vizibilitate, deschidere și vedere asupra orașului. Invitații lor sunt Nemanja Ladic și Dragan Vojvodic, din Serbia, respectiv Lőrinc Borsos, din Ungaria.

Expoziția se numește „In Vitro Veritas” și este o invitație la meditație asupra realităţilor falsificate. „In Vitro Veritas sugerează dubla interpretare a noţiunii de adevăr: adevărul-corespondenţă, ca rezultat al concordanţei vizibile cu realitatea obiectivă, sau adevărul-coerenţă care, deşi fabricat artificial, poate primi valoare absolută, dacă nu intră în contradicţie cu sistemul căruia îi aparţine. Prin urmare, «In Vitro Veritas» se referă la adevărul din spatele sticlei transparente, dar şi la adevărul de laborator”, explică Maria Orosan-Telea, curatorul expoziției.

Expoziția va fi deschisă joi, 22 octombrie, la ora 19, și va putea fi vizitată, de luni până sâmbătă, orele 17-22, până în 22 noiembrie. Nu e prima dată când Gara de Nord devine spațiu dedicat artei. Anul trecut, holul de la casele de bilete a fost „luminat” de un uriaș balon cu heliu, iar la etaj se află spectaculoasa instalație realizată de Neil Musson și Jono Retallick.

About Post Author