În ce condiții sunt scutiți de carantină nevaccinații care vin în România, cu test PCR

carantină

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a transmis, la solicitarea Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), precizări privind condițiile în care persoanele nevaccinate sunt scutite de carantină la intrarea în țară dacă au un test PCR negativ.

Astfel, conform precizărilor DSU, scutirea de carantină pe baza testului PCR vizează:

  • exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele galbene de risc epidemiologic
  • exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele galbene sau roșii de risc epidemiologic
  • exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele roșii de risc epidemiologic
  • exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore)

Vă reamintim, de la 1 august, intră în vigoare o nouă listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Pe lista roșie intră Grecia și Irlanda, pe lângă Spania și Portugalia, care erau deja. Franța este, de asemenea, pe listă galbenă. Cei care sunt nevaccinați și vin în România din țări „roșii” trebuie să stea în carantină.