Impozite și de cinci ori mari de la anul? Fritz: E un haos generat de guvern, nu e momentul pentru creșteri

impozite

sursa foto: Constantin Duma

Impozitele ar urma să crească și de cinci ori de anul viitor, dacă o ordonanță de guvern emisă în luna iulie va fi aplicată așa cum este prevăzut. Primarul Dominic Fritz spune că unii proprietari ar trebui să plătească și de cinci ori mai mult.

O ordonanță de guvern emisă în 15 iulie aduce schimbări majore ale modului în care vor fi calculate impozitele locale. Conform ordonanței, valoarea de impozitare pentru fiecare proprietate va fi stabilită în baza unei grile notariale, adică, practic, va fi luată în considerare valoarea de piață. Până acum, exista un tabel național, în care se ținea cont de suprafață și de anul de construire.

„Aceasta prevede ca, în termen de 60 de zile, consiliile locale să emită hotărâri care să stabilească nivelul de taxe și impozite pentru anul 2023. Termenul expiră în 15 septembrie, dar este haos mare și premierul a anunțat că s-ar putea să fie prorogat termenul până anul viitor. Niciun consiliu local nu a emis o astfel de hotărâre, pentru că nu e clar dacă va fi aplicată ordonanța sau se va merge pe legea veche”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Nu cred că este momentul să crească impozitele”

„Am făcut niște simulări și veștile nu sunt bune. La un apartament de trei camere, de 65 mp, într-un bloc din anii ‘80, în 2022 impozitul a fost de 191 lei. Pe noua grilă, ar fi 465 lei. Pentru două camere în centru, într-o clădire istorică, cu o suprafață de 85 mp, impozitul este de 154 lei. Pe grila nouă, ar ajunge la 750”, explică Dominic Fritz.

Potrivit edilului șef, în Timișoara ordonanța nu poate fi aplicată și din motive de administrative. Doar în capitala Banatului sunt 184.000 de proprietari, persoane fizice, care dețin peste 311.000 clădiri și terenuri. Pentru fiecare trebuie făcut calcul individual și ar trebui schimbat integral actualul program informatic de taxe și impozite. Timpul este foarte scurt.

„Schimbarea bazei de calcul pentru impozitul clădirilor va genera un cost social pe care nu știu câtă lume îl va putea suporta. Dacă guvernul nu va amâna aplicarea noilor prevederi, vom avea proprietari persoane fizice care se vor trezi cu o mărire și de 3-5 ori a impozitului pe clădire, la 1 ianuarie 2023. Nu cred că e cazul să crească taxele și impozitele locale. M-aș bucura să avem bani mai mulți la buget, dar nu așa”, a conchis primarul Timișoarei.

About Post Author