Importantă rețea de traficanți de migranți, „scufundată” de polițiști. Aducea oameni cu barca / FOTO

migranți

foto: Poliția de Frontieră

Peste 30 de percheziții au făcut, marți, oamenii legii, în patru județe, la o rețea de traficanți de persoane. În doar un an, aceștia au avut „grijă” de peste 500 de migranți, care au plătit, fiecare, sume între 4.000 și 5.000 de euro. Frontiera era trecută ilegal cu barca și cu TIR-ul.

Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi structuri subordonate, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare, marți, 33 mandate de percheziție îîn Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş.

Ancheta vizează un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.

„La începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți (…) grup care a acționat până în prezent”, anunță Poliția de Frontieră.

Migranții erau luați cu barca din Bulgaria

Rețeaua era „specializată” în migranți de origine arabă, care voiau să ajungă în țările din Occident, în special Germania.

„Membrii grupului acționau pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj, transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților de către alți șoferi și îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vest”, precizează aceeași sursă.

Transportul de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării se făcea în dube de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranți. Pentru fiecare persoană, membrii grupului infracțional au primit între 4.000 de euro și 5.000 de euro. Bani erau împărțiți în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare. Traficanții și-au cumpărat mașini de lux și locuințe.

Audierile, la DIICOT București

„Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad, au fost documentate 20 de transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă și să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranți”, mai anunță Poliția de Frontieră.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania, beneficiind și de suportul EUROPOL. Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coastă, ITPF Iaşi, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, ITPF Sighetu Marmației şi Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni. La acțiune participă şi forțe din cadrul Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Imigrări.

About Post Author