Il Cinema Ritrovato on Tour, prima dată la Timișoara. Șase filme clasice, de văzut la Studio

Programul „Il Cinema Ritrovato on Tour”, o retrospectivă a celui mai important festival dedicat cinematografiei clasice din lume, celebrul Il Cinema Ritrovato din Bologna, ajunge în premieră la Timişoara. Vor fi șase filme clasice, realizate de mari cineaşti, care vor fi proiectate în versiuni restaurate la Cinema Studio.
Între 21 şi 23 februarie, sunteți invitați să descoperiţi şase filme clasice de la Il Cinema Ritrovato. Acestea poartă semnăturile unor cineaști celebri: Vittorio de Sica, Ermanno Olmi, Lina Wertmüller, Serghei Paradjanov şi Manoel de Oliveira. Filmele vor fi proiectate în versiuni restaurate, iar proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio.
Evenimentul este organizat de Ceau, Cinema! şi Istituto Italiano di Cultura di Bucarest. Ceau, Cinema! începe, așadar, proiecţiile din 2025 cu o retrospectivă de la cel mai important festival dedicat cinematografiei clasice din lume, Il Cinema Ritrovato din Bologna. Va fi inaugurat, cu această ocazie, Ceau, Cineclub!, un cineclub permanent, cu retrospective lunare, în special cu filme de patrimoniu.
Filmele vor fi introduse de curatorul programului, criticul de film Călin Boto, alături de directorul artistic al Ceau, Cinema!, Ionuţ Mareş. Publicul este invitat să participe la dezbateri la finalul proiecţiilor.
Un pic din magia de la Bologna
„De 38 de ani, cinefilii din toată lumea își dau întâlnire la Bologna, pentru a sărbători experiența unică a vizionării colective a unor filme clasice. Il Cinema Ritrovato este un festival care propune restaurări și redescoperiri surprinzătoare ale unor filme, amintindu-ne de valoarea patrimoniului nostru cinematografic.
Institutul Italian de Cultură din București este încântat să colaboreze încă o dată cu Cineteca din Bologna, pentru a aduce o versiune itinerantă a acestui festival în România, la București și, de anul acesta, la Timișoara. Va fi o selecție eclectică de filme, care se vrea și un omagiu adus personalității lui Marcello Mastroianni, la 100 de ani de la nașterea acestuia”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.
Ce putem vedea
„Ieri, azi, mâine” (1963), o comedie populară a cuplului actoricesc Marcello Mastroianni – Sophia Loren, deschide retrospectiva vineri, 21 februarie, de la ora 19.
„Călătorie spre începuturile lumii” (1997), al legendarului cineast portughez Manoel de Oliveira, este ultima apariție pe ecran a lui Marcello Mastroianni. Filmul, câştigător al premiului FIPRESCI la Cannes, va închide retrospectiva, duminică, 23 februarie, de la ora 20.
Publicul timişorean e invitat, să (re)descopere alți doi importanți cineaşti italieni. „Il posto” (1961), tandrul coming-of-age al unui tânăr proaspăt angajat care se împiedică pe drumul către maturitate, este considerat capodopera lui Ermanno Olmi. „Duși de val” (1974), realizat de Lina Wertmüller, prima cineastă nominalizată la un Oscar pentru regie, este o romanță improbabilă cu conștiință de clasă.
Completează programul retrospectivei două filme mai puţin cunoscute ale marelui cineast armean Serghei Paradjanov. „Andrieș” (1954) este un film pentru copii făcut împreună cu Yakiv Bazeljan în Ucraina și Moldova sovietice la începutul carierei. Scurtmetrajul „Frescele Kievului” (1966) este compus din hipnoticele teste de cameră ale unui proiect neterminat al regizorului.