Horia Colibășanu, decorat de președintele Klaus Iohannis

colibășanu

Unul dintre cei mai buni alpiniști din lume, timișoreanul Horia Colibășanu, va fi decorat joi, la Palatul Cotroceni. El va primi Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Administrația Prezidențială a anunțat că joi, 12 septembrie, de la ora 16, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia de decorare a lui Horia Colibășanu, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler. Este cea mai înaltă distincție din sistemul național pe care o poate acorda președintele României.

Decorația i-a fost acordată lui Colibășanu de președintele Klaus Iohannis, în iunie 2017. Totul, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.

În palmaresul alpinistului timișorean se numără Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume. Horia Colibășanu a urcat până acum pe K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m) și Everest (8.848 m). În 2018, el a încercat, alături de Peter Hamor, să deschidă o nouă rută spre Everest, dar a fost nevoit să renunțe din cauza vremii nefavorabile. În 2019, Colibășanu a vrut să deschidă o nouă rută pe Dhaulagiri, însă și de această dată vremea nu a ținut cu el.

Ceremonia de la Palatul Cotroceni va fi transmisă în direct .

About Post Author