Horia Colibășanu a urcat pe Kangchenjunga. Încă o premieră românească în Himalaya

horia colibășanu

A fost cu noroc de această dată. Sâmbătă, 7 mai, alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea „optmiar” al planetei. Colegii săi, Marius Gabe și Peter Hamor, renunțaseră cu 200 metri înainte de vârf, după o ascensiune care a durat patru zile.

Horia Colibășanu și-a trecut în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei, după ce a făcut prima încercare în urmă cu 10 ani. S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai, în jurul orei 12, ora României. Traseul a fost foarte lung și obositor, a spus sportivul, aflat în drum spre Tabăra 4 a muntelui (de la 7.600 de metri). Acolo îl așteptau colegii de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, care renunțaseră la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Ascensiunea a durat patru zile, fiind precedată de trei săptămâni de aclimatizare și echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8.000 de metri neatins până acum de români. Este unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya, cu o rată a mortalității de peste 29%.

Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.