Hei, tramvai! Primăria și Elba, fără cale de înțelegere pe „bucla” de la Gara de Nord

elba

Tramvaiele nu vor ajunge prea curând la Gara de Nord. Elba vrea bani pentru parcela cu „bucla” de întoarcere a tramvaielor. Primarul Nicolae Robu a plecat nervos de la discuțiile cu directorul și avocatul societății. O soluție urgentă și de compromis ar fi o ordonanță președințială, spune edilul.

Nu se întrevede o soluție amiabilă și rapidă pentru deblocarea situației de pe strada Gării, unde accesul către șinele de întoarcere a tramvaielor este blocat de un gard. Elba deține terenul, primăria e proprietară pe linii și stâlpi, dar nu le poate folosi. După ce au avut un schimb destul de dur de replici în stradă, luni, primarul Nicolae Robu și Bogdan Cocian, directorul societății, s-au întâlnit din nou marți dimineață. N-a fost însă de niciun folos, explică edilul.

„Suntem dispuși să retragem plângerea respectivă în instanță, dar suntem în această confruntare pe tema accesului nostru la propria proprietate. Avocata care îi reprezintă a spus însă foarte ferm că una din trei posibilități avem noi, primăria. Să ne retragem plângerea în instanță și apoi avem trei posibilități: să facem expropriere și să plătim contravaloarea terenului, să plătim o chirie pentru că trec liniile de tramvai peste proprietatea societății sau să cumpărăm terenul pe care trec liniile. Deci toate trei posibilități erau din zona mercantilă. Recunosc că la așa ceva m-am enervat, m-am ridicat și am spus că în aceste condiții nu avem ce să discutăm, nu retragem nicio plângere. Noi avem o proprietate publică, de interes public, și trebuie să ne dea dreptul să folosim bunul public. Vom vedea ce stabilește instanța. M-am retras de la discuții”, a declarat Robu.

Abuzuri și ordonanță președințială

Potrivit acestuia, juriștii PMT vor solicita o ordonanță președințială, prin care să fie permis accesul tramvaielor pe „bucla” de la gară, până când instanța va pronunța o sentință definitivă. Robu este însă foarte supărat pe atitudinea reprezentanților Elba și spune că firma ar fi primit într-un mod destul de ciudat atât parcela cu liniile de tramvai, cât și o bucată di fosta stradă Bolintineanu. „Elba a fost privatizată prin metoda MEBO și înțeleg că la privatizare s-au primit clădirile și dotarea (…) Terenul a fost dat prin HG 834, prin care s-au dat în toată țara terenuri conexe clădirilor pentru a ajuta la desfășurarea activităților economice.

Când s-a pregătit documentația suport pentru emiterea HG 834 cu referire la societatea Elba, s-a întocmit un proces-verbal și s-a transmis ce terenuri să se dea și ce terenuri să nu se dea. Aici am schița din documentația de atunci, în care se poate vedea că această parcelă nu este trecută ca fiind transferabilă către societate și nici o altă parcelă, care reprezintă o porțiune, nu știu cât de mare, din acea stradă care a fost cândva drum public. Avea și un nume, strada Bolintineanu (…) Noi considerăm că au făcut un abuz, însușindu-și și acele parcele și pe una dintre ele trece linia de tramvai”, spune primarul.

Robu: N-am mai pomenit așa ceva

„Terenul acesta a fost dat pentru a ajuta la desfășurarea activităților economice în fabrica Elba. Acolo am văzut doar teren viran, pregătit pentru valorificare imobiliară, și clădiri în care nu se întâmplă nimic. Societatea care ne cere acum chirie ca să treacă tramvaiul pe acea buclă beneficiază în parcul industrial Freidorf de 80.000 mp, plătind 58.522 lei pe an pentru asta. În 2019 atât este impunerea pentru ei. Așa i-a ajutat pe ei, legal, Municipiului Timișoara. Această societatea vrea de la muncipalitatea atât de generoasă cu ea bani pentru că este o «buclă» de tramvai care trece pe acolo. Eu așa ceva n-am mai pomenit!”, a continuat edilul șef.

E normal să port astfel de discuții, când alții fac donații de milioane de euro pentru interesul public și mie să mi se spună că nu le permite legea și că legea cere neapărat valorificarea la maximum de către o societate privată? O societate este stăpână pe bunurile ei! Ce poveste e asta, că nu poate să facă donație în interesul public sau că nu poate să vândă simbolic?
Nicolae Robu, primarul Timișoarei

Elba: Se știe de 4 ani, n-au făcut nimic

Între timp, reprezentanții Elba susțin că situația este cunoscută de multă vreme la nivelul autorităților locale, care nu au reacționat în niciun fel. „Discuțiile cu conducerea STPT (fost RATT) au fost purtate încă de acum 4 ani, cu solicitarea de a reglementa situația buclei de tramvai. Mesajele primite neoficial susțineau că există un proiect al Primăriei, de prelungire a liniei de tramvai, de pe strada Gării până la zona Solventul, urmând ca bucla de intoarcere de pe terenul Elba să fie desființată. De peste un an STPT a fost notificată oficial cu privire la situația existentă. STPT a transmis notificarea către PMT, dar până în prezent nu am primit un răspuns”, se precizează într-un comunicat al societății comerciale.

Aceeași sursă mai spune că PMT a cerut ca Elba să permită accesul tramvaielor doar în 25 septembrie, fiindu-i solicitat temeiul legal al solicitării și fiind notificată, în același timp, că societatea comercială își va apăra dreptul de proprietate. Legat de cererea primăriei de a primi gratuit terenul pe care se află „bucla” cu probleme, cei de la Elba spun că ei au donat deja municipalității „drumurile construite pe propria cheltuială la noul sediu din Parcul Industrial Freidorf”. Concluzia celor de la Elba? Totul s-a produs din cauza unei erori a administrației locale, care a fost notificată din timpi, „având posibilitatea să ia măsurile necesare, pentru asigurarea nestânjenită a circulației tramvaiului, în folosul comunității”.

De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu susține că nu s-a pus niciodată în discuție desființarea „buclei”. „Noi vrem să facem o prelungire pe strada Gării a liniilor de tramvai, am și vorbit despre asta. Nu am discutat niciodată despre desființarea liniilor, dar, presupunând că ele s-ar desființa, cu atât mai gravă este atitudinea lor acum, cu refuzul de a permite să folosim liniile. Nu știu ce au făcut alți. Important este că noi suntem în drept. Încă o dată, eu am fost extrem de concesiv, din dorința de a rezolva amiabil acest litigiu și am admis și o rugăminte către ei, să ne lase să circulăm”, ne-a declarat edilul.

About Post Author