Hartă a Banatului desenată de Francesco Griselini, cumpărată pentru oraș de Druckeria / FOTO

hartă

Sursa foto: Facebook /Sebastian En

O hartă desenată în 1776 de Francesco Griselini a fost cumpărată din SUA, grație mobilizării rapid a comunității locale, la inițiativa Druckeria / Ecluze pe Bega. Banii, 2.200 de euro, au fost strânși din donații și, deși inițial părea că altul a fost cumpărătorul, lucrurile s-au așezat perfect.

O hartă publicată la Viena, în 1776, și desenată de Francesco Griselini va ajunge la Timișoara. Va fi al treilea exemplar care va fi expus public, după cele de la Harvard, respectiv Bayerische Staatsbibliothek.

„Tabula Bannatus Temesiensis e mai mult decât o hartă, e o privire aruncată în istoria noastră. Nu avem des ocazia să facem asta, iar când ocazia vine, nu ar trebui să o scăpăm. Alături de Druckeria și de Ecluze pe Bega, avem multe planuri pentru anii ce vin, dar multe dintre ele duc spre un muzeu al culturii noastre bogate, al patrimoniului nostru, al ceea ce am fost noi – o oală sub presiune cu ingrediente de tot felul, de peste tot, din care a ieșit un gulaș bun rău de tot. Nu trebuie să pierdem legătura cu ceea ce am fost, iar dacă putem să înnodăm fire, trebuie să o facem”, spune Sebastian Novovici, PR-ul proiectului Ecluze pe Bega și membru al Druckeria.

Francesco Griselini a petrecut doi ani și jumătate în Timișoara și a scris una dintre cele mai importante monografii ale Banatului, înainte să se mute la Viena, în 1777.

Muzeul Național al Banatului va putea expune harta

„Harta este autentică, veche și rară. Online Community Library Center identifică patru exemplare existente în lume: unul la Harvard și câte unul la bibliotecile universitare din München, Darmstadt și Florența. Pe însemnătatea evidentă pentru noi, harta are o particularitate: poartă singura stemă a Banatului istoric realizată de Augustin Cipps. Banatul a suferit la capitolul însemne heraldice, iar această stemă – cu elemente preluate din prima stemă a orașului modificate de Cipps – reprezintă «o ciudățenie»”, explică Novovici.

Potrivit acestuia, harta va fi în patrimoniul asociației Druckeria, dar va putea fi solicitată oricând de Muzeul Național al Banatului, pentru a fi expusă publicului.

Cei care contestă autenticitatea hărții vor putea consulta documentele care pot proba acest lucru. În plus, după ce va ajunge la Timișoara, din Statele Unite al Americii, de unde a fost cumpărată, harta va fi analizată și de o echipă independentă din cadrul MNaB. Inițial, cei de la Druckria au crezut că au ratat achiziția în favoarea unui colecționar mai rapid, însă ulterior anticariatul le-a confirmat că ei au fost cei care au cumpărat harta.

About Post Author