Hala de lactate și carne din Badea Cârțan, închisă pentru mizerie. Ce spune directorul de la Piețe

badea cârțan

foto: arhivă, www.opiniatimisoarei.ro

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au închis, joi, hala de lactate și carne din Piața Badea Cârțan. Marea problemă au fost vitrinele vechi și murdare. Directorul de la Piețe SA spune că acestea sunt strict responsabilitatea comercianților. Hala a fost renovată anul trecut.

Comisarii de la Protecția Consumatorului au descins joi în Piața Badea Cârțan, unde au verificat în primul rând hala de lactate și carne. Rezultatul imediat: închiderea acesteia.

„Există o pretenție absolut normală, aceea de a comercializa în condiții de igienă (…) Fiecare vitrină pare infestată cu gândaci. Nu are nimeni nimic cu producătorii români. Cred că mai mult ar fi trebuit să avem cu cei care ar fi trebuit în această hală să se ocupe de dezinsecție, de igienizare corespuzătoare și de punerea la dispoziție a micului producător român, pentru că este obligația administrației publice locale, a unor spații civilizate de vânzare”, a spus Horia Miron Constantinescu, președintele ANPC.

Potrivit acestuia, nici societatea de piețe, aflată în subordinea PMT, nu și-s îndeplinit obligațiile. În plus, nu s-a făcut curățenie în zonele în care este depozitat gunoiul.

„Toată piața este în aceeași situație. Cu părere de rău față de producătorii locali, parte dintre mărfurile neambalate, în contact direct cu ventilația ce trece prin rugină, gândaci și tot ceea ce am găsit aici, va fi retrasă de la vânzare. Sperăm să tragem un semnal de alarmă și administrației publice locale”, a mai declarat Constantinescu.

„Fiecare comerciant trebuie să aibă grijă de vitrina proprie”

De partea cealaltă, directorul de la Piețe SA spune că responsabilitatea în ceea ce privește vitrinele frigorifice revine fiecărui comerciant. Societatea oferă doar incinta în care este vândută marfa și pe care a renovat-o în cursul anului trecut.

„Noi am reparat structura metalică de la geamuri și uși, am montat sisteme de închidere automată pentru ușile interioare, am zugrăvit toată hala, am reparat echipamentele de climatizare, am înlocuit chiuvetele și toaletele și am igienizat canalizarea halei, înlocuind și sistemele de scurgere”, ne-a declarat Liviu Cocean.

Acesta susține că producătorilor li s-a pus în vedere să-și înlocuiască sau repare vitrinele, să le igienizeze și să le doteze cu paravane de protecție din plexiglas. „DSV a verificat condițiile din hală și a permis redeschiderea acesteia, după renovare. Dacă nu era totul în regulă, nu puteam s-o redeschidem. Fiecare comerciant trebuie să aibă grijă de vitrina proprie”, mai spune directorul de la Piețe. Pe de altă parte, acesta admite că e nevoie de lucrări consistente în piețele din oraș, rămase „ca pe vremea lui Ceaușescu” timp de prea mulți ani. E însă nevoie de mulți bani, așa că renovările se fac puțin câte puțin. Inspectorii OPC au amendat atât SC Piețe SA, cât și comercianții.

About Post Author