Guvernul Orban a căzut! Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a trecut

ludovic orban

La mai puțin de patru luni de la ultima moțiune de cenzură trecută prin parlament, guvernul României pică din nou acest test. Moțiunea inițiată de PSD și susținută de UDMR a trecut, astfel că Executivul condus de Ludovic Orban a căzut. Au fost 261 de parlamentari care au votat în favoarea ei. Erau necesare 233 voturi.

Au votat 400 de senatori și deputați din cei 423 prezenți în parlament. Voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură au fost 261, în timp ce împotrivă au fost doar 129. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va vorbi cu președintele Pro România, Victor Ponta, pentru a merge la Cotroceni cu o propunere comună de premier.

Drept urmare, Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea inițiată de PSD și susținută de UDMR a fost votată și de o parte din parlamentarii Pro România. Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi este considerat respins, adică alegerea primarilor se va face în continuare în urma unui singur tur de scrutin.

„Un parlament care a călcat în picioare democrația a decis azi, prin moțiune de cenzură, căderea guvernului pe care îl conduc. Guvernul cade în picioare, suntem mândri de ce am făcut în 3 luni, am reușit să reparăm o mare parte din stricăciunile făcute de PSD, am reașezar România în rândul națiunilor europene, pe picior de egalitate, am refăcut încrederea mediului de afaceri în guvernul României (…) Am corectat grave erori: eliminarea supraacizei la combustibil, anularea recursului compensatoriu, rectificarea bugetară care a salvat bugetul României, am adoptat bugetul de stat până la 31 decembrie, oferind României garanția stabilității”, a declarat, după vot, Ludovic Orban. Guvernul condus de președintele PNL a fost în funcție trei luni și o zi.

Primul pas spre anticipate

Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate. Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte, dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou guvern în termen de 60 de zile. Liberalii ar vrea ca alegerile anticipate să aibă loc în luna iunie, deodată cu alegerile locale.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban este a cincea adoptată de parlament. Prima a fost adoptată la 13 octombrie 2009, când moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR. şi susţinută de PSD, a primit 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă. Guvernul Boc a fost primul din istoria României postcomuniste demis prin moţiune de cenzură.

În 10 octombrie 2019, moțiunea care a dus la căderea Guvernului Dăncilă a adunat 238 de voturi.

About Post Author