Guvernul ar putea fi obligat de instanță să facă alegeri locale. Cinci situații și în Timiș

alegeri

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a anunţat că a primit primul termen în în procesul pe care l-a intentat guvernului pentru că nu au fost organizate alegeri locale în peste 50 de localități. Și în Timiș ar trebui să aibă loc alegeri de primar în câteva UAT-uri, inclusiv în Lugoj.

„2023 începe cu o veste bună! De peste un an de zile, guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități în care s-a vacantat funcția de primar. Aceste comunități locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetățenilor. Guvernul încalcă grav Constituția, legile țării și cele mai elementare norme de funcționare a unei democrații. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români (…) Văzând nesimțirea partidelor din coaliție, disprețul guvernanților față de dreptul de vot al oamenilor și refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluție decât să dau în judecată Guvernul pentru a obține din partea unei instanțe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de stabilire a datei alegerilor”, a notat, duminică, pe Facebook, deputatul Ludovic Orban.

Potrivit legii, în termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de organizare a alegerilor.

Acțiunea în instanță a fost inițiată de Ludovic Orban în urmă cu șase luni. Abia acum, Curtea de Apel București a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie.

Unde trebuie făcute alegeri în Timiș

În Timiș ar trebui să aibă loc alegeri de primar în patru UAT-uri, după cum urmează:

  • la Checea, unde primarul Daniel Florea (PNL) a fost eliberat din funcție, deoarece a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate
  • la Giroc, unde fostul primar Ionel Toma (PSD) a decedat
  • la Lugoj, unde primarul Claudiu Buciu (PNL) și-a pierdut mandatul din cauză că și-a schimbat domiciliul
  • la Mănăștiur, unde primarul Ionel Curuți (PSD) a fost eliberat din funcție, deoarece a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate

Între timp, ar trebui eliberat din funcție și Teodor Pavel (PSD), primarul din Recaș, care, în luna noiembrie, a pierdut definitiv procesul cu ANI, caare îl declarase incompatibil. Deci, ar trebui organizate și aici alegeri, dar guvernul e încă în termnul legal de 90 de zile.

About Post Author