Gurre-Lieder: spectacol eveniment, în deschiderea stagiunii de la Filarmonica Banatul

Gurre Lieder

Peste 400 de instrumentiști și artiști lirici de la trei instituții muzicale din Germania și România, elevi de la două licee din ambele țări și o lucrare monumentală – Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg. Așa începe Filarmonica Banatul stagiunea 2023 / 2024. Printre artiștii invitați, mezzo-soprana Ruxandra Donose.

Cel mai amplu proiect din istoria filarmonicii are loc în 28 și 29 septembrie, de la ora 19, în Parcul Rozelor. Sunt implicate în ralizara acestuia orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul, orchestra simfonică și corul Teatrului Altenburg Gera, corul Operei Naționale Române Timișoara, corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” și corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera.

Gabriel Bebeșelea este dirijorul sub bagheta căruia se vor desfășura cele două concerte vocal-simfonice extraordinare. „Gurre-lieder, un oratoriu compus de cel care a schimbat pentru totdeauna muzica, Arnold Schönberg, e interpretat pentru prima oară la Timișoara și doar a doua oară în România. Această piesă implică o desfășurare de forțe ieșită din comun, lucru care face ca interpretarea acestei lucrări să devină de foarte multe ori un eveniment unic într-o generați”, spune Gabriel Bebeșelea.

Dirijori asistenți sunt Cristian Spătaru, Dominic Tomas Kozlowski și Ana Spasovska. Dirijorii corurrilor sunt Iosif Todea, Laura Mare, Alexandros Diamantis, Christian K. Frank și Maria Gyuris. Soliști: Michaela Kaun (Tove), Ruxandra Donose (Waldtaube), Roy Cornelius Smith (Waldemar), Cosmin Ifrim (Klaus Narr), Bogdan Baciu (Bauer) și Johanns Schwarsky (Narator).

Lucrare-fenomen, scrisă în 11 ani

Gurre-Lieder de Arnold Schönberg este lucrarea cu cea mai mare orchestrație a literaturii de specialitate și reunește teme precum dragostea, crima din gelozie, rebeliunea împotriva sorții și reconcilierea cu semenii și cu natura. Are o durată de aproape două ore. Schönberg a început să o compună în 1900 și a reușit să o finalizeze abia 11 ani mai târziu.

Gurre-Lieder este construită pe versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen și a fost tradusă în germană de Robert Franz Arnold. Lucrarea a avut premiera la Viena, în 1913, și a fost un succes copleșitor pentru compozitor.

La ambele concerte vocal-simfonice extraordinare de la Timișoara intrarea este liberă. Proiectul Gurre-Lieder face parte din bidbook – Programul În căutarea luminii | Radiant Orchestras și presupune susținerea altor două concerte vocal-simfonice extraordinare în Germania. Acestea vor avea loc la Kultur und Kongresszentrum din Gera, Germania, în 22 și 23 septembrie, ora locală 19.

Evenimentul este rezultatul înfrățirii orașelor Timișoara și Gera.

About Post Author