Gripe și viroze tot mai multe în Timiș. Mergeți la medic la primele simptome!

gripe

sursa foto: yalemedicine.org

Direcția de Sănătate Publică Timiș a convocat pe directorii spitalelor, pentru a încerca limitarea efectelor gripei și virozelor. Oamenilor li se recomandă ca la primele simptome să se adreseze medicului de familie, precum și centrelor de permanență.

„La nivelul Direcției de Sănătate Publică Timiș, ultima raportare a infectiilor acute respiratorii arată o creștere a pacienților confirmați cu afecțiuni de sezon. În perioada 27 ianuarie-2 februarie, au fost înregistrați 2.345 pacienți cu infecții ale căilor respiratorii superioare. Dintre aceștia, 28 au necesitat spitalizare. Alți 451 de pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie, 189 având nevoie de îngrijiri în unitățile sanitare. Au fost, de asemenea, identificați 255 pacienți suspecți a fi infectați cu virusul gripal. Dintre aceștia, 210 au fost confirmați prin intermediul testului rapid, 57 necesitând internare”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș.

La primele simptome de boală, oamenii sunt rugați să se adreseze medicilor de familie și centrelor de permanență. De asemenea, în următoarele două săptămâni vor fi organizate cabinete de evaluare a virozelor respiratorii, în ambulatoriile din trei spitale:

  • Spitalul „Dr. Victor Babeş” Timişoara, luni – vineri, orele 7 – 15
  • Spitalul Clinic C.F. Timișoara, luni – vineri, orele 8 – 14
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, luni – vineri, orele 8 – 20

De la începutul sezonului, două femei au murit în Timiș, din cauza gripei. Aveau 72, respectiv 82 de ani și nu erau vaccinate.

Simptome

E important însă să știți că sunt diferențe între gripă și viroză. Dr. Andrica Ioana Lupuț, de la Spitalul „Victor Babeș”, spune că diferențele vizează severitatea simptomelor, tratamentul care se administrează, măsurile de prevenție și izolarea pacienților.

Viroza respiratorie se manifestă prin febră moderată, strănut, congestie nazală, tuse ușoară, disconfort în gât. Starea generală nu este foarte afectată, iar pacientul își poate desfășura activitățile zilnice, cu un disconfort minor.

Gripa debutează cu febră ridicată, frisoane, dureri musculare și articulare, dureri de cap și ochi și tuse persistentă. În cazurile grave, poate duce la complicații severe, precum pneumonia sau bronhopneumonia, mai ales la vârstnici, copii mici sau persoane cu boli cronice.

Este important să solicitați un consult medical pentru recomandarea unui tratament când starea generală se agravează, febra persistă sub tratament antipiretic sau apar dificulăți de respirație și semne de deshidratare.

Tratament

Pentru virozele respiratorii obișnuite, tratamentul este simptomatic. Gripa se tratează prin antivirale. Acestea sunt eficiente dacă sunt administrate în primele 48-72 de ore de la debutul simptomelor. Se recomandă odihnă, hidratare, antitermice și antiinflamatoare nesteroidiene pentru febră și disconfort, antitusive, spray-uri nazale sau pastile pentru gat.

Antibioticele sunt necesare doar dacă este vorba despre o suprainfecție bacteriană, confirmată de medic.

O diferență majoră între gripă și restul virozelor respiratorii este prevenția prin vaccinare. Nu există un vaccin specific pentru viroza respiratorie non-gripală, deoarece aceasta poate fi cauzată de numeroase virusuri diferite.

Gripa poate fi prevenită prin vaccinare anuală, fiind recomandată gravidelor, persoanelor vulnerabile și celor care lucrează în medii cu risc ridicat.

About Post Author