Grindeanu, la cinci ani după OUG 13: Mă gândeam că e posibil să nu mai fac politică

La cinci ani de la ordonanțele 13, respectiv 14, fostul premier Sorin Grindeanu încă face politică la nivel de ministru. Asta, deși a generat cele mai mari proteste din România de după Revoluție. Grindeanu spune că a supraviețuit în politică pentru că s-au schimbat lucrurile în partid.
În 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu adopta OUG nr. 13, care aducea modificări la Codul de Procedura Penală, intrate în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv la Codul Penal, care ar fi urmat să intre în vigoare la 10 zile după publicarea în MO. Principala modificare viza abuzul în serviciu. Dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei, funcționarii publici nu mai răspundeau penal. La acea vreme, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, era încă în proces pentru abuz în serviciu, prejudiciul calculat fiind de 106.000 de lei. Pedepsele cu închisoare ar fi urmat să scadă și nu se mai putea vorbi de abuz în serviciu în cazul emiterii de acte normative. Practic, OUG 13 plasa legiuitorii deasupra… legii.
Ordonanța conținea prevederi și în ceea ce privea neglijența în serviciu, care nu mai era considerată infracțiune, respectiv conflictul de interese.
OUG 13 a generat, în iarna lui 2017, cele mai mari proteste din România, de după 1989. Timp de mai multe zile la rând, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, cerând demisia lui Sorin Grindeanu, premier la acea vreme. În 5 februarie 2017, guvernul său a emis OUG 14, care abroga OUG 13.
Conflict „asumat” cu Dragnea
Cinci ani mai târziu, Grindeanu este ministrul Transporturilor într-un nou guvern PSD – PNL. „Mi-am asumat că voi intra într-o perioadă de conflicte cu conducerea partidului de la acea vreme, ceea ce s-a și văzut. A culminat cu moțiunea de cenzură și așa mai departe. Am fost conștient de acest lucru. A fost într-o sâmbătă seară, am chemat guvernul de acasă, tot. În jurul orei 8 a fost conferința în care am anunțat că voi da Ordonanța 14 (…) Am anticipat că se va întâmpla… că voi intra într-o zonă neprietenoasă cu conducerea din acea vreme a partidului.După aceea, excluderea mea din partid, deși eram membru din 1996… Sigur că mă gândeam în acea perioadă că e posibil să nu mai fac politică. Cred că orice om are idei de acest tip”, spune acum fostul premier.
În noiembrie 2017, deci la mai puțin de jumătate de an de când fusese demis prin moțiunea de cenzură, Sorin Grindeanu era numit președinte la ANCOM, funcție din care a plecat trei ani mai târziu. Liviu Dragnea a plecat din PSD în 2019, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. El a ieșit de după gratii anticipat, în 2021, și și-a înființat între timp un nou partid.