Grădini urbane din Timișoara, în finala New European Bauhaus. Una în Ronaț, una în centru

New European Bauhaus

Locuri sănătoase din Timișoara, în finala competiției New European Bauhaus 2022. Sunt 52 de proiecte selectate, din peste 1.000 înscrise. Grădina urbană din Ronaț și cea mai centrală, a Universității de Vest, au acum șansa de a fi recunoscute ca modele în toată Europa. Puteți să și votați pentru ele.

Comisia Europeană a anunțat cei 52 de finaliști ai premiilor New European Bauhaus 2022. Aceștia au fost selectați din peste 1.100 de propuneri depuse din toată Europa, sub sloganu „Be the change! Make Europe more beautiful, more sustainable and more inclusive!”. Printre ei, și proiectul „Healthy Places” („Locuri sănătoase”), din Timișoara, selectat la categoria „Regaining a sense of belonging” (Recâștigarea unui sentiment de apartenență).

Proiectul „Healthy Places” a reactivat două locuri din Timișoara, unul periurban și unul central, transformându-le în adevărate platforme de cunoaștere/recunoaștere, interacțiune interumană și simbioză cu natura. Mai simplu, Timișoara are acum două grădini comunitare, care au devenit între timp locuri pentru dialog, experimentare în concordanță cu principiile de sustenabilitate și platformă pentru diseminarea cunoștințelor practice locale.

Din Ronaț, în centru

Una este în Ronaț și include Grădinescu, o grădină comunitară, un spațiu de socializare și co-working în natură „Meet in Nature”, care găzduiește ateliere cu arhitecți, artiști, peisagiști, grădinari și educatori. Cealaltă este Grădina Urbană a UVT, inaugurată în iunie 2021, care are o grădină de legume, gard fructifer, arbuști productivi, dar și un pavilion tip amfiteatru în aer liber, un pavilion natural și o suprafață dedicată evenimentelor.

Au pus la cale aceste mici minuni urbane mai multe echipe. Este vorbva despre Studio Peisaj (Raluca Rusu și Alex Ciobotă), Atelier Terrapia (Alina Negru și Alessandro Serra), GreenFeel (Cristina Potra-Mureșan și Valentin Mureșan), Fundația Comunitară (Bianca Băilă) și UVT (Alexandra Petcu și Adrian Sinitean).

Pe lângă proiectul din Timișoara, din România sunt încă trei proiecte: unul din Piatra Neamț și două din București. La categoria „Recâștigarea unui sentiment de apartenență” concurează nouă proiecte din Lituania, Suedia, Estonia, Austria, Cipru, Malta și Italia.

Cele 18 premii NEB vor fi acordate în 11 iunie, iar două dintre ele vor avea la bază votul de popularitate din partea publicului. Puteți vota proiectul timișorean AICI, până în 16 mai. Anul trecut, Faber, un alt proiect timișorean, a „prins” finala NEB.