Grădina Triade, un loc care unește vechea și noua Timișoară. Amfiteatru, concerte, loc pentru familii

grădina triade

Parcul de sculptură Triade, din Calea Martirilor, devine Grădina Triade, un spațiu în care oamenii din cartier pot să se cunoască și să socializeze împreună. Vor avea loc aici, lunar, activități pentru mari și mici, iar deschiderea e programată pentru vineri, 21 iunie. Această zonă își va schimba complet înfățișarea în lunile care urmează.

Dacă treceți pe drumul spre Giroc sigur știți deja Parcul de sculptură Triade, aflat la intersecția Căii Martirilor cu strada Mureș. De 20 de ani, aici au continuat să se adune, una cât una, sculpturi monumentale, create de artiști diferiți. Acum, Sorina Jecza, președinta Fundației Triade, a decis că e timpul potrivit pentru ca acest loc să capete o nouă viață și să ofere oamenilor din jur posibilitatea creării unei adevărate comunități locale.

O parte din lucrările realizate din piatră au fost deja mutate în spațiile exterioare de la Universitatea de Științele Vieții, iar altele urmează să fie amplasate pe malul Begăi. Vor rămâne în Calea Girocului doar sculpturile din metal, însă ele vor fi reașezate, explicate și puse într-un alt mod la dispoziția curioșilor.

Vor fi evenimente lunare

Fundația Interart Triade și partenerii săi, Institutul Cultural Francez, Asociația Centrul Cultural Plai, Universitatea Politehnica Timișoara, Școala Waldorf, Bienala timișoreană de arhitectură BETA, Auăleu, Asociația Braytim, își propun, așadar, revitalizarea și activarea spațiului existent, ca loc de întâlnire culturală și de coagulare a comunității de proximitate.

Evenimente lunare de arhitectură, muzică, artă vizuală sau poezie, spectacole de teatru, proiecții de film, tururi ghidate și întâlniri cu copiii sau Sărbătoarea Zilei Cartierului sunt doar câteva dintre activitățile care vor debuta în 21 iunie.

grădina triade

„Scopul proiectului îl constituie activarea spațiului Grădinii de sculptură Triade, ca spațiu apt să se adapteze nevoilor de coagulare comunitară, să se individualizeze drept un «nod» al diverselor tipuri de dialog cultural, resursă de educație și formare a publicului din zona de vecinătate”, explică Sorina Jecza.

Primul concert, cu o trupă din Paris

Într-o primă etapă – aflată deja în derulare – va avea loc reconfigurarea arhitecturală a spațiului printr-un proces de re-branding arhitectural, ce presupune curatorierea lucrărilor existente și reamplasarea lor definitivă, conceperea infrastructurii scenice și a elementelor de informare și afișaj.

Această etapă va fi urmată de inițierea unei „zile a cartierului”. Primul eveniment – intitulat Bal în cartier – va avea loc vineri, 21 iunie, de la ora 19. Oamenii din zonă sunt așteptați în Grădina Triade la un picnic cu mâncare tradițională și un concert live susținut de trupa Le Petit Bal de Poche din Paris/ Franța.

„Ne propunem organizarea unor evenimente lunare, care să acopere arii diverse, arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, poezie, dar și organizarea, bilunar, a unor tururi ghidate și ateliere cu elevii școlilor din cartier, care să îi familiarizeze cu formele de expresie ale sculpturii. Ne așteptăm ca Grădina Triade să devină o «agora» a cartierului acesta aflat în construcție”, mai spune Sorina Jecza.

Legătură între nou și vechi

Proiectul „Grădina Triade – spațiu polimorf” a apărut din necesitatea găsirii unui numitor comun între noua și vechea Timișoară. După 1989, orașul s-a extins, s-a dezvoltat un cartier nou – Braytim, acronim provenit din asocierea numelor Saint-Jean de Braye și Timișoara – cu o populație complet diferită de cea din imediata sa vecinătate, a blocurilor-dormitor rămas ca „zestre” a anilor comuniști. S-a născut astfel o aglomerare urbană, cu case individuale, izolate într-o structură încă neomogenă, fără instituțiile sau construcțiile care să acopere funcțiile sociale minim necesare care dau coerență unui cartier.

În acest context, paralel cu procesul de constituire a noilor structuri urbane, s-a fondat în anul 2000 Fundația Triade, care-și are sediul în una din casele astfel construite. În 20 de ani însă, contextul social și urban în care se găsește Grădina Triade s-a modificat, iar acest petic de pământ a ajuns să fie punctul ce leagă vechiul cartier de cele apropiate.

***

Proiectul „Grădina Triade – spațiu polimorf” se va încheia la 1 noiembrie și este finanțat în cadrul programului Legacy Timișoara 2023 – ExCentric, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author