Gorzolănii, la garnizoana din Piața Libertății. Vernisaj cu bestii și năluci, a la Dumitru Gorzo

Demersul plastic început de artistul vizual Dumitru Gorzo la Comenduirea Garnizoanei Timișoara continuă cu vernisajul expoziției „Semnificația locului gol dintre niște semne grupate”. Se întâmplă vineri, 24 iunie, când veți întâlni aici „o galerie de capete și mutre, un bestiar primitivist”.

Dumitru Gorzo aduce pe simeze, în încheierea seriei Continuous Studio, ceea ce el numește „o galerie de capete și mutre, chestiuni simptomatice, stări și intensități, bestii, carcalaci, forme, creaturi, structuri penetrabile, direcții, prezențe care se încarcă, dicteuri automate, un bestiar primitivist, figuri gestualiste, scene dintr-un basm interior, dispozitive de accesat mormăiala ancestrală a lumii, monștri, năluci, vedenii, comics și câte și mai câte”.

„Îți zic cum nu le-am zis până acuma – gorzolănii. Or, astea țâșnesc când vor ele. Dintr-o construcție de linii apar bestii sau capete si sigur niște ochi. Am avut o perioadă în care orice făceam ieșea cap. Acuma pare că ies dinți. E modalitatea mea de a lucra cu imaginea, de a o gândi și de a o folosi (…) Începi cu o linie, dar nu știi dacă ea te duce pe tine sau tu o duci pe ea. Și nici nu siluiesc materialele în care lucrez gorzolăniile astea. Urmăresc sensul materialului și caut să observ. Mereu am împărțit lucrurile între inspirație și observație. Pentru inspirație trebuie să fii acolo. Bestiile cred că ies din observație, totuși, că eu nu-s mereu acolo când ies”, spune artistul.

Vernisajul are loc vineri, 24 iunie, de la ora 19, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, în Piața Libertății. Curator și producător al proiectului este Simona Abagiu. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Facultatea de Arte și Design Timișoara.

About Post Author