Goldoni, la Teatrul German din Timișoara. În regia lui Niky Wolcz

goldoni

Teatrul German de Stat Timișoara pregătește prima sa premieră din 2024. Au început repetițiile pentru spectacolul „Slugă la doi stăpâni”, o adaptare după piesa clasică a italianului Carlo Goldoni.

Carlo Goldoni a fost supranumit de Voltaire „Molière al Italiei”. A scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză, multe jucându-s încă și astăzi. „Slugă la doi stăpâni”, o comedie în trei acte, a fost publicată în 1745, fiind scrisă special pentru unul dintre cei mai faimoși actori ai vremii, Antonio Sacco.

Importanța lui Goldoni, după cum au sesizat contemporanii săi, dar și generațiile următoare, este că a revitalizat comedia, plasând-o într-un cadru real, din care a înlăturat fantasticul. Textele sale pun accentul pe personaj, deci pe interpretarea actorului, care devine esențială în transmiterea mesajului.

În „Slugă la doi stăpâni”, frumoasa Beatrice din Torino pornește în căutarea iubitului ei, Florindo, suspectat de crimă. Ea călătorește îmbrăcată în haine bărbătești, însoțită de servitorul Truffaldino. Fără să se recunoască unul pe celălalt, cei doi îndrăgostiți se întâlnesc la Veneția. Cum încurcăturile existente nu ar fi fost de ajuns, Truffaldino creează involuntar altele noi.

Regia îi aparține lui Niky Wolcz, decorurile, lui Helmut Stürmer, iar costumele sunt realizate de Ioana Popescu. Premiera este programată pentru 23 martie, la ora 19,30.

About Post Author