Geometrii fantomatice. Expoziție nouă la Kunsthalle Bega

kunsthalle bega

La Kunsthalle Bega va fi deschisă expoziția „Ghost Geometry”, curatoriată de Diana Marincu, în conjuncție cu proiectul „Diferite grade de libertate / Different Degrees of Freedom”. Aceasta va fi vernisată în 22 octombrie, la ora 19.

În ziua vernisajului, în intervalul orar 18 – 19, Cristian Rusu va susține o prezentare care se va concentra pe cele două ipostaze ale sale – de artist vizual și de scenograf. Rusu urmărește de mai mulți ani subiectul „fantomaticelor” geometrii spațiale care ne influențează percepția și gândirea, punând în evidență structura universului vizibil ca un cadru care merită dezmembrat și reclădit, prin proiecte site-specific.

„Dialogul meu cu spațiul este unul polemic, în care, pornind de la morfologia spațiului expozițional, încerc să destabilizez ordinea arhitecturală dată, prin intervenții volumetrice. De la bun început, am perceput spațiul Kunsthalle Bega ca pe unul extrem de provocator din punct de vedere vizual. Prin această instalație, îmi continui și cercetarea cu privire la abordarea sublimului în context contemporan, precum și privirea mea melancolică înspre admirația ruinei pe care o văd ca pe un motor al meditației mele artistice”, spune Cristian Rusu.

În ianuarie urmează și altceva

Intervenția lui Cristian Rusu pregătește terenul pentru expoziția „Diferite grade de libertate”, care va fi instalată aici în luna ianuarie. Vor fi implicați 12 artiști din România și de pe scena internațională, care vor reflecta asupra celor două aspecte fundamentale pe care arta se bazează: libertatea fizică și cea mentală.

Este vorba despre Andreea Albani (RO), Ștefania Becheanu (FR/RO), Andrei Bucovanu (RO) Mircea Cantor (FR/RO), Ștefan Curelici (RO), Judith Fegerl (AT), Adrian Ganea (RO), Marie-Claire Messouma Manlanbien (FR), Sebastian Moldovan (RO), Ciprian Mureșan (RO), Cristian Rusu (RO), Sinta Werner (DE), Anna Zvyagintseva (UA).

Diana Marincu este curator și critic de artă, director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara, membru AICA și IKT, câștigătoarea premiului Bega Art Prize în 2022. În 2017 a obținut titlul de doctor la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei cu o cercetare a discursurilor curatoriale despre identitate și periferie construite în cadrul expozițiilor de mari dimensiuni și bienale.

About Post Author