Gemma Habibi, performance din Austria, jucat la Timișoara, în premieră online

gemma habibi

Bătaia e ruptă din raiul fricii. Violenţa este, de multe ori, şi refugiu, şi mijloc de afirmare pentru tinerii care nu-şi mai găsesc locul în comunităţile din care fac parte. De ce și cum se întâmplă? Încearcă să răspundă performance-ul „Gemma Habibi”, coproducţie a Forumului Cultural Austriac şi a Teatrului German de Stat din Timişoara.

Performance-ul „Gemma Habibi” a fost creat de romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, pentru tinerii care se simt izolaţi şi trăiesc cu sentimentul că relaţiile sociale dintr-un oraş multicultural contemporan le scapă de sub control. Spectacolul va fi prezentat în premieră naţională online, cu subtitrare în limba română, în 14 februarie, între orele 18 şi 24, pe . Teatrul German de Stat din Timişoara îl va difuza în luna martie. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului #PerformingAustria al Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Un performance care îmbină jocul performerilor cu slam-poetry, boxul, rap și percuţie, „Gemma Habibi” a fost înregistrat în toamna trecută la Timișoara. Punctul său de plecare este romanul omonim, publicat de Robert Prosser în 2019. Povestea surprinde câteva zile din existenţa lui Lorenz, un tânăr care se antrenează pentru campionatele european şi mondial de box. Experienţa ringului îl pune în faţa unor alegeri de gândire şi de viaţă.

Despre temerile noastre de toate zilele

„«Gemma Habibi» vorbeşte despre temerile noastre cele mai ascunse şi o face într-un mod cu totul original, prin însăşi maniera în care a fost creat acest spectacol – provocându-şi autorul însuşi. Privind şi ascultând, uiţi că pe scenă se află un scriitor şi nu un actor, ceea ce face ca reuşita sa să fie unică în peisajul teatral austriac. Suntem foarte încântaţi că reuşim să aducem în faţa publicului român una dintre cele mai interesante variante ale acestui spectacol, mulţumită unui excelent parteneriat cu Teatrul German de Stat din Timişoara”, explică Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

„Ne-a bucurat această propunere a Forumului Cultural Austriac deoarece spectacolul atinge o tematică stringentă în actualul context mondial. Pe de altă parte, performance-ul «Gemma Habibi» ridică întrebări care ţin de misiunea socială a teatrului, mai ales în această perioadă a pandemiei”, spune, la rândul ei, Ioana Iacob, directorul interimar al TGST.

***

„Gemma Habibi”

Un performance de şi cu Robert Prosser şi Lan Sticker
Cu participarea actorilor Olga Török şi Richard Hladik
Imagine, montaj, regia video şi subtitrare – Ovidiu Zimcea

About Post Author