Gazul pentru Colterm va fi o problemă și la iarnă. Fritz explică de ce e vina guvernului

colterm

Cărbune se adună, dar Colterm va avea probleme cu gazul și la iarnă. Societatea de termoficare nu găsește un furnizor pentru un contract de lungă durată, fiindcă în piață nu este destul gaz. Asta, deși guvernul susține exact contrariul.

Colterm face stocuri de cărbune, deși nu e soluția cea mai bună pentru actuala administrație. Vă reamintim, anul trecut, conducerea PMT a susținut că nu se fac astfel de stocuri. Sunt deja în depozite 30.000 tone de cărbune și se intenționează ca, în următoarele șase săptămâni, să se ajungă la 50.000.

Problema e însă gazul. Compania de termoficare a reușit să-și stocheze doar 10% din cantitatea estimată pentru la iarnă și nu găsește un mare furnizor cu care să facă un contract.

„Nu putem încălzi orașul doar cu cărbune. CET Centru funcționează doar pe gaz, CET Sud are nevoie de gaz pentru a arde cărbune. Guvernul a impus o plafonare a prețului la gaz, însă nimeni nu vrea să încheie un contract de gaz pe termen lung cu Colterm la acest preț plafonat. Motivul, poate îl știți, este că guvernul nu a plătit această diferență între prețul plafonat și cel real”, susține primarul Dominic Fritz.

„Absurd și de neacceptat”

Altfel spus, deși executivul continuă să afirme că nu sunt probleme cu gazul, o companie cu zeci de mii de abonați, precum Colterm, nu poate încheia un contract. Aceasta ar fi fost valabil până în aprilie 2023, dar nici așa nu au venit decât refuzuri. Unul dintre ele, chiar din partea Romgaz, companie deținută de stat, care a invocat exact cantitățile insuficiente de pe piață.

„Colterm a reușit să încheie contracte-promisiuni cu mai mulți mici furnizori, pentru încă 190.000 Mwh. Din cauza volatilității pieței de energie, chiar și în cazul contractelor de înmagazinare de gaz am avut probleme de livrare. Nu există gaz pe piață. De aceea, temerile noastre sunt fondate. Ca să intrăm liniștiți în această iarnă este absolut crucial ca o companie mare de gaz să încheie un contract pentru toată perioada iernii”, a mai declarat primarul Timișoarei.

Situația este „absurdă și de neacceptat”, mai spune Fritz, care i-a transmis premierului Nicolae Ciucă că așteaptă ca guvernul să se țină de promisiunea că nu vor exista probleme de furnizare a gazului în această iarnă. Timișorenii racordați la sistemul centralizat au rămas, anul trecut, câteva zile fără apă caldă și căldură, după ce societatea de termoficare nu a mai avut contract cu un furnizor de gaz. La acea vreme nu existau nici stocuri de cărbune. Nimeni nu poate garanta, în acest moment, că la iarnă lucrurile nu se vor repeta.

About Post Author