Galben sau violet? Transportul în comun în Timișoara abia respiră, politicienii se luptă pe culori

Simulare tramvai Bozankaya galben, sursa foto: Facebook / Dominic Fritz
Marea problemă a Timișoarei, unde transportul în comun nu e mulțumitor, pare să fie nu numărul insuficient de șoferi și vatmani, ci efectiv culoarea vehiculelor. E ultima temă de lupte politice între USR și PNL.
De mulți ani, flota de transport public a Timișoarei e colorată în alb și violet. Are legătură cu echipa de fotbal Poli, cândva motiv de mândrie pentru oraș. Că aceasta va juca de la anul în liga a treia, victimă, și ea, a impotenței administrative a celor care au condus Timișoara în ultimele decenii, cu investiții aproape inexistente în infrastructura sportivă, nu mai contează.
Ultimele venite în violet, mai mult cu negru, decât cu alb, au fost tramvaiele turcești de la Bozankaya. Autobuzele electrice Karsan, cumpărate de Ministerul Dezvoltării, sunt galben cu negru, pentru că așa a vrut primăria. „Prin aspect, noile mijloace de transport onorează industria timișoreană de odinioară, care a produs între 1970 și 1990 tramvaiul Timiș 2, prezent pe șine nu doar în Timișoara, ci în toate marile orașe ale României. Culorile Timiș 2 erau galben – negru – alb”, explica, în decembrie 2022, primarul Dominic Fritz.
Liberalii vor HCL cu alb-violet
Între timp, PMT urmează să cumpere, cu bani din PNRR, încă 17 tramvaie de la Bozankaya. Acestea ar putea fi galbene, la fel ca autobuzele eleectrice. Producătorul a postat, miercuri dimineeață, o fotografie cu un simulare a unui tramvai galben, însă aceasta a dispărut între timp. A făcut însă publică o alta, câteva ore mai târziu, primarul Dominic Fritz.
Pe de altă parte, liberalii ar vrea ca autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din Timișoara să rămână violet. Și vor ca acest lucru să fie consfințit prin HCL.
„Ce s-ar întâmpla dacă fiecare administrație ce se perindă, temporar, pe la conducerea Timișoarei ar schimba culorile transportului în comun? Respectul pentru culorile alb-violet, care, în timp, au intrat în mentalul colectiv ca fiind asociate cu Timișoara reprezintă pentru administrația actuală exact … nimic. În ultimii 20 de ani, nici un primar, consiliu local sau decident nu a schimbat această regulă … nu pentru că nu ar fi putut …ci pentru că ar fi fost stupid (…) Grupul consilierilor locali PNL a inițiat, în 28 aprilie, un proiect de hotărâre cu privire la gama cromatică a transportului în comun, gama cromatică alb-violet. Deși Codul Administrativ presupune dezbaterea unui astfel de proiect de hotărâre în maximum 30 de zile, acest lucru nu s-a întâmplat.
Și toate acestea pe un proiect creat și licitat de administrația anterioară, cu care noii decidenți au avut o singură legătură: schimbarea culorii. Cam asta e și marea «revoluție administrativă» în Timișoara, porumbeii și culori noi pentru tramvaie și autobuze”, a postat, pe Facebook, Dan Diaconu, fost viceprimar, actual consilier local.
„Primăria ar fi putut ipotetic să schimbe tot la două tramvaie culoarea”
Actualul viceprimar Ruben Lațcău susține, pe de altă parte, că schimbarea culorii nu ar avea niciun impact asupra finanțării.
„Culoarea nu este inclusă în caietele de sarcini, nicăieri. Culoarea nu este introdusă în contractul de finanțare, nicăieri. Caietul de sarcini prevede în mod expres că culoarea vehiculului va fi stabilită de către beneficiar, adică de primărie, printr-o adresă pe care beneficiarul o va comunica către furnizorul de tramvaie. Practic, în decursul livrării acestor tramvaie, contractual, primăria ar fi putut ipotetic să schimbe tot la două tramvaie culoarea, dacă și-ar fi dorit, fără ca asta să însemne nicio consecință, nici asupra contractului de finanțare, nici asupra contractului de execuție. Cine spune că banii europeni erau condiționați de culoare dezinformează, cu știință sau fără știință”, a declarat acesta.
Lațcău spune că nu are cunoștință de vreun proiect legat de culorile transportului în comun care să fi fost depus la primărie. Dar, „dacă acest proiect întrunește condițiile legale, cu siguranță va fi pus în dezbatere”. Când? Într-un timp neprecizat. Proiectul nici măcar nu a fost publicat pe site-ul PMT.
Altfel, la cum funcționează transportul în comun în oraș și la cât de mult așteaptă oamenii prin stații, culoarea autobuzelor, tramvaielor și a troleibuzelor e cea mai puțin importantă. Și da, dacă problema frecvenței cu care circulă acestea ar fi rezolvată, atunci administrația s-ar putea ocupa și de cromatică. Până atunci, suntem ca-n povestea cu țara arde, baba se piaptănă. În violet sau în galben.