Fritz vs. Drăgănescu. Câți bani a primit PMT de la guvern și de ce au fost „uitați” primarii USR

organigrama

Timișul primește 23,39 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară. Banii se împart între 95 de primării. Cele patru care nu au niciun ban alocat sunt conduse de edili USR. Dominic Fritz reclamă decizia, dar, în urmă cu o săptămână, Timișoara a primit 5 milioane de lei, din aceeași sursă.

Guvernul a alocat, vineri, 1,02 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale. „Fondurile au fost alocate la solicitarea consiliilor județene și a autorităților locale, prin Instituția Prefectului din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale”, au explicat reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

Banii vor merge, de asemenea, către finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE. Potrivit actului normativ, suma se va împărți între 23 de consilii județene, 59 de municipii, 205 orașe și 2.769 de comune.

Fritz: „Demonstrație de forță a coaliției PSD-PNL-UDMR”

În cazul județului Timiș, suma alocată este de 23,39 milioane de lei. Majoritatea UAT-urilor primesc între 220.000 și 250.000 lei, cu unele excepții. Recașului îi este alocată suma de un milion de lei, Dumbrava primește 465.000 lei, iar Fibiș – 650.000 lei. Sunt 95 de primării care au alocați bani din acest fond de rezervă. Cele patru care nu se regăsesc pe această listă sunt Timișoara, Cenad, Dumbrăvița și Foeni.

„Coincidența coincidențelor, tocmai cele patru primării din județ conduse de primari USR PLUS. Ce semnal vrea să transmită guvernul cetățenilor din aceste patru localități bănățene? Că sunt pedepsiți pentru cum au votat la alegerile locale? Probabil că este gândit ca o demonstrație de forță a coaliției PSD-PNL-UDMR. Însă e doar dovada că această coaliție nu are un proiect pentru țară, doar pentru propriile-i interese. Să știți că nu ne lăsăm descurajați. Și mulțumim că ne amintiți pentru ce ne luptăm: ca banii publici să fie cheltuiți într-un mod echitabil și transparent pentru bunăstarea cetățenilor, indiferent de opțiunile lor politice”, a reacționat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Acesta le bate obrazul parlamentarilor PNL și PSD Alfred Simonis, Sorin Grindeanu, Alina Gorghiu și Ben-Oni Ardelean, pe care îi întreabă retoric ale cui interese le reprezintă.

Drăgănescu: „Săptămâna trecută ai primit 5 milioane lei”

Postarea lui Dominic Fritz a provocat o reacție și din partea subprefectului cu atribuții de prefect Ovidiu Drăgănescu (PNL).

„Cum poți să spui că nu a primit nimic Primăria Timișoara??? Săptămâna trecută ai primit 5 milioane lei. Singura primărie din județ care a primit săptămâna trecută, celelalte 98 nu au primit nimic! Cea mai mare discriminare, nu? Doar tu, ceilalți primari nimic (…) De ce nu spui realitatea, Dominic? Chiar într-o zi de 17 decembrie, când timișorenii sunt rezervați în orice context. Poate o să înveți acest lucru, măcar in următorii ani cât vei fi la PMT”, a notat acesta.

În 10 decembrie, prin HG 1249, au primit, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, Consiliul Județean Timiș, 6,5 milioane lei, iar Primăria Timișoara, 5 milioane de lei. În luna noiembrie, din același fond, PMT a primit, pentru Colterm, 53,8 milioane de lei.

Care e logica excluderii de la această împărțire a banilor a celorlalte trei UAT-uri conduse de primari USR nu știm. Județele din jur au primit următoarele sume: Arad – 21,2 milioane de lei, Caraș-Severin – 21,5 milioane de lei și Hunedoara – 43,5 milioane de lei. În acest ultim caz, CJ are alocați 4 milioane de lei, iar municipiul Brad, 7 milioane. Deva, care este reședința de județ, nu primește nimic. În celelalte două situații, nici CJ-urile, nici reședințele de județ nu au bani alocați prin această HG. Lista cu alocările integrale poate fi consultată aici.