Fritz: Nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara. Iar Colterm nu trebuie să se mai bazeze pe bugetul local

Amenda de circa 21 de milioane de euro de la Administrația Fondului de Mediu nu e treaba primăriei, ci a Colterm. Este ceea ce spune primarul Dominic Fritz. El susține însă că nu e niciun pericol ca timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare să rămână fără apă caldă. Restructurarea Colterm rămâne încă o necunoscută.

colterm

Se apropie 20 iunie, data limită până la care Colterm trebuie să plătească către Administrația Fondului de Mediu penalitățile imense cauzate de neachiziționarea la timp a certificatelor anti-poluare. Primarul Dominic Fritz spune că răspunderea este exclusiv a societății de termoficare,

Această amendă a fost pentru companie. Această obligație de a achiziționa certificate este o obligație a Colterm. Primăria Timișoara doar în anul acesta a dat 90 de milioane de lei către Colterm. Noi am bugetat pentru tot anul, și era un buget record, 99 de milioane de lei. Am dat 16 milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor pentru CET Centru. Ceea ce s-a și întâmplat, dar bugetul Timișoarei nu poate să suporte, fără un efort și din partea Colterm, toate aceste costuri (…) Colterm trebuie să se întrebe ce înseamnă asta pentru strategia lor de producție. De ce anul trecut au ars atâta cărbune știind că va crește prețul. Dacă se bazează pe faptul că bugetul lor se închide pe Primăria Timișoara, nu este o strategie comercială de succes. Eu mă aștept ca această amendă să fie contestată de Colterm, dar inclusiv la asta trebuie să răspundă compania”, a declarat, marți, edilul șef.

„Au fost și în trecut aproape săptămânal propriri de conturi”

Nici măcar blocarea conturilor Colterm nu este o noutate. O astfel de variantă nu ar trebui să-i sperie pe cei racordați la sistemul centralizat, pentru că lucrurile merg în aceeași notă de multă vreme!

„Conturile Colterm au fost blocate o mare parte din această iarnă. Faptul că la cele 300 și ceva de milioane datorie se mai adaugă încă alte câteva milioane nu schimbă situația de fond, care este una destul de dificilă. Tocmai de aceea am plătit subvențiile în avans, acel cont nu poate fi blocat (…) Ceea ce intră pe contul de trezorerie sunt bani pe care Colterm poate să-i folosească. Suntem în discuții cu toți creditorii și cu AFM (…) dar vreau să spun foarte clar că nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara. Au fost și în trecut aproape săptămânal propriri de conturi (…) Creditorii au un interes ca Colterm să producă în continuare măcar un mic venit, din care să-și poată plăti datoriile. Niciuna dintre firmele sau instituțiile la care Colterm are datorii nu are interesul ca societatea să închidă mâine”, explică primarul.

„Nu știu de unde Colterm are acești bani”

Dominic Fritz nu a putut spune ceva concret legat de planul de restructurare a societății. Concordatul preventiv nu mai este o de actualitate, dar nici varianta la care s-ar lucra în Colterm încă din 2019 nu e considerată fezabilă. Și asta, pentru că, susține primarul, ea s-ar baza, în cea mai mare parte, tot pe sprijinul bugetului local. Așa ceva este exclus din start de actuala administrație. Și mai e ceva: planul de restructurare a datoriilor către ANAF presupune plata, de către Colterm, a unei sume pe care societatea nu o are. Deci rămâne în aer și asta.

„Îmi pare rău că încercarea de a se folosi de această idee de concordat nu a fost una reușită și acum trebuie să vedem care sunt alternativele. (…) Colterm lucrează din 2019, a intrat într-o procedură de restructurare. Eu cel puțin sunt sceptic dacă propunerea la care știu că se lucrează va fi una realistă, dacă propunerea depinde iarăși de primărie. De exemplu, ca să intri în acel plan de restructurare trebuie să dai un avans de 25 de milioane de lei, să plătești toate datoriile la ANAF pe acest an. Nu știu de unde Colterm are acești bani. Dacă planul este ca primăria să plătească acești bani, trebuie să avem o discuție”, afirmă Fritz.

„România are nevoie urgent de o abordare națională”

În 17 iunie este programată o nouă ședința a AGA de la Colterm, după eșecul înregistrat săptămâna trecută. Dominic Fritz spune, pe de altă parte, că unele lucruri nu pot fi spuse încă. „Acestea sunt discuții unde nu fiecare detaliu, fiecare ipoteză, fiecare idee poate fi imediat discutată în spațiul public. Nu toți au ca interes principal protejarea orașului sau a serviciului de termoficare”, susține acesta.

Ce se va întâmpla cu societatea de termoficare rămâne, în continuare, în ceață. Primarul Timișoarei spune că a avut discuții și cu omologi din alte orașe .

„Cred că România are nevoie urgent de o abordare națională despre cum va fi afectat sistemul de termoficare de această tranziție verde și de sistemul de certificate pentru emisii CO2 (…) O parte ar trebui finanțat și prin PNRR. Vom lucra și cu Banca Mondială și cu posibili alți finanțatori care să investească, este singura variantă prin care ne putem asigura că termoficarea centralizată în Timișoara are un viitor. Dacă folosim energie verde, dacă producem energie verde și căldura este un produs secundar, să zicem. Este mult prea scump să ardem cărbune doar ca să producem căldură. Asta nu se mai potrivește cu strategiile la nivel internațional”, a conchis Fritz.

Până la soluțiile salvatoare, rămâne situația actuală a Colterm. Societatea are datorii de peste 400 de milioane de lei, în care sunt incluse și penalitățile de la Administrația Fondului de Mediu. „Și cu firma de avocatură cu care Primăria Timișoara a încheiat un contract, lucrăm în fiecare zi la mai multe variante de soluții pentru a ieși din această situație”, mai spune edilul șef. Firma de avocatură nu are reprezentanți în Timișoara și la ultima AGA nu a trimis pe nimeni care să dea detalii despre situația companiei.