Fritz: Am recuperat pentru oraș vila de pe Loga 52. Nicolae Robu anunța din 2016 că urma intabularea

Mai bine de șapte ani a durat până când vila de pe bd. Loga 52 a fost intabulată pe statul român. Anunțul recuperării ei a fost făcut în 2016, de fostul primar Nicolae Robu. Imobilul a aparținut, la un moment dat, lui Ionelaș Cârpaci.
Povestea recuperării în patrimoniul orașului a vilei de la Loga 52 începe în ianuarie 2016, când Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat pe Ionel Sandner, fost Ionelaș Cârpaci, la zece ani și patru luni de închisoare. Sentința fusese dată într-un dosar în care Cârpaci vânduse un teren pe care îl obținuse cu acte false de la Primăria Timișoara, în perioada în care instituția era condusă de Gheorghe Ciuhandu.
Sentința a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție,ai cărei judecători au decis că Sandner-Cârpaci trebuie să facă șapte an și două luni de închisoare. Acesta era acuzat de instigare la uz de fals în formă continuată, uz de fals în formă continuată, folosire a instrumentelor oficiale false în formă continuată,
În iunie 2016, fostul primar Nicola Robu anunța că, în urma sentinței defintive a ICCJ, unul dintre imobilele deținute de famila Cârpaci, adică vila de pe Loga 52, va intra în posesia primăriei. „Clădirea a luat-o Cârpaci pe bază de falsuri. A avut documente de la primărie, clădirea ar fi trebuit să fie de la început la primărie, dar nu a fost înscrisă în cartea funciară și de aceea a putut face obiectul acestor falsuri și a ajuns să fie vândută. Nu pot spune exact când va intra primăria în posesia ei.
Mai trebuie o hotărâre a instanței care să ne permită s-o înscriem în cartea funciară. S-a anulat vânzarea respectivă și se revine la situația inițială: proprietar statul român, cu dreptul primăriei de a o intabula”, afirma, la acea vreme, Nicolae Robu. Clădirea aparținea deja, în acte, lui Bona Momiță, care o cumpărase de la Ionelaș.
„O zi mult așteptată de decenii”
Luni la prânz, actualul primar Dominic Fritz a anunțat că epopeea imobilului de pe Loga 52 a ajuns la final.
„Este o zi mult așteptată de decenii, aș spune de mulți timișoreni. Este ziua în care am reușit să readucem în patrimoniul orașului una dintre vilele furate de pe bd. Loga. Vorbim despre clădirea această galbenă, în spatele meu, Loga 52. Țineți minte, Loga 52. Este prima vilă care a reintrat în patrimoniul orașului. Aici, pe bd. Loga, unde, după cum știți, în anii 90, prin tot felul de falsuri în acte, tertipuri juridice, vânzări, cumpărări succesive, s-au luat din patrimoniul orașului mai multe vile și au ajuns în mâna unor clanuri. De la începutul mandatului meu, am spus că o prioritate pentru mine este să readucem în patrimoniul orașului tot ce s-a furat în ultimii zeci de ani”, a spus Fritz, de la pupitrul primăriei, adus peste drum de vila de la numărul 52.
Statul român este de acum proprietarul clădirii și al terenului de 1.200 mp, iar PMT are drept de administrare. „În anii 90 s-a făcut un fals în acte, s-au prefăcut unii că sunt proprietarii, apoi s-a vândut de mai multe ori clădirea, astfel încât să se piardă urmele”, a completat edilul șef.
PMT nu vrea să spună pe baza a ce s-a făcut intabularea
Potrivit lui Fritz, „noi, din partea primăriei, am luat și luăm încă dosar cu dosar aceste dosare și încercăm să găsim la fiecare din aceste vile dacă există baze legale prin care putem să readucem clădirea în patrimoniul orașului. Asta s-a întâmplat în acest caz. Am șters toate drepturile de proprietate care încă erau în cartea funciară și am făcut un pas administrativ să intabulăm statul român și Primăria Timișoara, ca proprietarii de drept ai acestei clădiri”.
În baza cărei sentințe s-a făcut intabularea și care au fost pașii procedurali urmați din 2016 nu știm, pentru că PMT nu a furnizat această informație.
Ar fi și alte dosare, dar nu se știe câte. Sau nu se spune
Vila de pe Loga 52 este locuită, dar cei care stau acolo pare că au părăsit spațiul. „Următorul pas este să evacuăm oamenii care stau în această clădire, acești falși chiriași”, afirmă Dominic Fritz. După ce imobilul va fi gol, primăria ar putea deschide acolo o grădiniță.
Primarul Timișoarei mai spune că sunt în lucru și alt dosare care vizează imobilele de pe CD Loga, dar nu a vrut să precizeze câte, pentru că e „reticent”. „În instituția mea am văzut care este frica, concret, să se apropie de aceste dosare și de această temă. A fost o frică uriașă și mă bucur că am găsit o echipă cu care putem să rezolvăm aceste probleme”, a conchis Fritz. Direcția de Patrimoniu a PMT este condusă, din octombrie 2022, de Daniel Franțescu, fost subprefect în 2017, funcție în care a fost numit ca membru ALDE. Franțescu venea din primărie, unde era angajat la Biroul Autorizări Comerciale.