30. Revoluția în fotografii, în fosta garnizoană din Libertății

fosta garnizoană

A promis și s-a ținut de cuvânt. Deși timpul a fost foarte scurt, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a reușit să pună la punct expoziția de fotografie dedicată celor 30 de ani de la Revoluția din 1989. Aceasta se deschide oficial luni, 16 decembrie, și înseamnă, de fapt, patru proiecte.

Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest, cu sprijinul Goethe Institut București și al Centrului Cultural German, deschide publicului clădirea fostei Comenduiri a Ganizoanei Timișoara. Va fi o expoziție de fotografie, intitulată „30”, care va surprindă momentele importante și chipurile Revoluției române. Vernisajul este programat luni, 16 decembrie, începând cu ora 18.

Patru expoziții într-una singură

Una din cele patru expoziții din fosta garnizoană va fi dedicată în exclusivitate Timișoarei și zilelor în care orașul și oamenii săi au avut curajul să lupte singuri împotriva regimului totalitar. Unele imagini sunt prezentate pentru prima dată publicului și poartă semnăturile lui Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta. Celelalte trei expoziții sunt „Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România” – Dobrivoie Kerpenisan, „Re:Vederea Revoluției” – Andrei Pandele și „Oameni. Putere. România. Revoluție” – Cornel Brad.

Imagini în premieră în fosta garnizoană, despre povești pe care le știe toată lumea

Povestea lui Dobrivoie Kerpenisan grupează fotografii surprinse într-o mică localitate din apropierea Timișoarei, în săptămâna dinaintea Crăciunului 1989. Tânărul fotograf a urmărit mulțimea din satul său natal, a înregistrat pe peliculă revolta și anarhia, protestele de masă, jafurile, dar și imaginea a zeci de trupuri grav rănite, în Timișoara. „Re-vederea Revoluției”, de Andrei Pandele, aduce un elogiu protestatarilor anonimi din timpul Revoluției Române. Fotografiile au fost realizate în București, în zilele de 21-25 decembrie 1989, și sunt dezvăluite în premieră într-o rezoluție de excepție. Expoziția de portrete fotografice „Oameni. Putere. România. Revoluție.” a artistului Cornel Brad conține o selecție de mai bine de 40 de portrete ale unor personalități istorice relevante.

Expoziția poate fi vizitată până în 30 ianuarie 2020, zilnic, de marți până duminică, între orele 14 și 19, cu excepția intervalurilor 24 – 26 decembrie și 30 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020, când este închisă. Intrarea este liberă.

About Post Author