Festivalul Internațional de Film Experimental, la prima ediție la Timișoara / PROGRAM

BIEFF

Prima ediție BIEFF Timișoara începe vineri seară și durează până duminică. Ea cuprinde, printre altele, o mini-retrospectivă a celor mai apreciate scurtmetraje prezentate în competiția internațională a Festivalului Internațional de Film Experimental București.

„Are we human?” va deschide vineri, 10 decembrie, la ora 18, un adevărat maraton de evenimente organizate la Casa Tineretului, cu acces gratuit. Până duminică, 12 decembrie, sunteți invitați să urmăriți în premieră la Timișoara o selecție de scurtmetraje premiate de marile festivaluri iîn ultimii doi ani, o colecție de experimente cinematografice realizate de grupul arădean kinema ikon, dar și cele mai recente scurtmetraje semnate de Radu Jude.

Filmele prezentate la prima ediție BIEFF Timișoara, spun organizatorii, sparg barierele convenționale ale limbajului cinematografic, invitând spectatorii să descopere artiști care apelează la experiment pentru a ilustra versiuni alternative ale realităților contemporane.

E o premieră la Timișoara

La prima ediție BIEFF Timișoara, Casa Tineretului va găzdui și două expoziții dedicate artei experimentale, ambele cu acces gratuit. Zilnic, între orele 17 și 21, spațiul va deveni gazda unei meta-instalații interactive care combină old media, internetul lucrurilor, realitatea augmentată, printul 3D și sunetul generat de inteligența artificială. kimaera V_03, instalația realizată de kinema ikon, le va arăta spectatorilor haosul privit de la o distanță confortabilă. În același interval orar, de vineri până duminică, cinefilii vor putea vizita expoziția Berlinale Forum Expanded Spotlight, o colecție de cinci lucrări ce investighează sisteme instituționale și tradiționale de putere și diviziune.

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. El a ajuns la ediția cu numărul 11 și are loc în premieră la și la Timișoara.

Programul se găsește aici.