Fațada Operei Române, recepționată până în aprilie. Trebuie lămurită eroarea din partea superioară

Fațada Operei Române

sursa foto: Facebook / Barmayoun Darius

Recepția lucrărilor de la fațada Operei Române va fi făcută cel târziu în luna aprilie, cu o condiție. Însă una esențială. Între timp, vor trebui terminate și treptele de la intrare, care, momentan, arată dezolant.

În luna decembrie, pe fațada Operei, de pe care au fost date jos recent schelele, au fost reașezate cele două plăci comemorative, care reamintesc trecătorilor despre Decembrie 1989. Șantierul la fațadă a început în toamna lui 2019 și, până să se ajungă în situația actuală, au fost multe de rezolvat. Acum, intrarea în Palatul Culturii se face pe ușa principală, care va trebui, la rândul ei, vopsită. Treptele însă nu arată deloc grozav.

Reprezentanții PMT spun că e doar o fază intermediară. „Lucrările la Operă nu au fost încă recepționate. Ele vor continua în următoarele săptămâni. Scările vor fi placate cu travertin, așa cum erau și înainte de renovare. Recepția lucrării se va face cel târziu în luna aprilie și doar dacă aceasta este conformă cu cele prevăzute în proiect”, explică Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.

„Proiectul are o eroare”

Rămâne de văzut cum va fi făcută această recepție, în condițiile în care se știe deja că e o problemă. Ea este cunoscută de mai bine de jumătate de an la nivelul Primăriei Timișoara.

„Proiectul are o eroare care a scăpat într-un lung circuit de avizare și verificare, eroare care ne-a fost semnalată de Ministerul Culturii (…) Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelaltele pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei). Acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial. Montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului”, declara, în toamna trecută, viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit aceleiași surse, au avut loc deja discuții cu reprezentanții Ministerului Culturii. Primăria ar trebui să contracteze niște experți „care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșit”.

Se încearcă din 2016

Primăria Timișoara a încercat încă din 2016 să refacă fațada operei. Inițial a stabilit o sumă prea mică și, oricum, proiectul propus la acea vreme nu avea avizul Ministerului Culturii. Abia în 2019, lucrarea contractul a fost atribuit sub formă de „lucrări suplimentare pentru reabilitarea fațadei placata cu travestin de la Palatul Culturii Timișoara – Piața Victoriei”. SC Alex-Dia Construct SRL a oferit un preț de 4,6 milioane de lei, cu TVA. Proiectul a fost realizat de SC Titzunaco SRL, un birou de arhitectură din Timișoara.

Dirigenția de șantier a fost asigurată, potrivit contractului, de SC Zuberecomexim SRL. Termenul de execuție a lucrării era de 12 luni, amplasamentul fiind predat constructorului în octombrie 2019. Travertinul a ajuns însă la Timișoara abia în noiembrie 2020.