Fast din Regat: costume populare din Muscel, la Muzeul Satului Bănățean

costume populare

sursa foto: Facebook / Elena Iagar

Armonie perfectă între culori și forme și multă migală. Așa pot fi descrise frumoasele costume populare din zona Muscelului care vor fi prezentate într-o expoziție la Timișoara.

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara vă așteaptă de marți, 23 august, să vizitați expoziția „Fast din regat – Costume tradiționale din zona Munteniei”, parte a proiectului „Colecții și colecționari din România”.

Vor fi prezentate ansambluri vestimentare tradiționale din zona Munteniei, aflate în colecția Elena Iagăr, formată cu preponderență din costume de Muscel. „Spațiile albe sunt aproape inexistente, iar motivele geometrice sau florale repetitive de pe ie se continuă și pe fotă, într-o armonie perfectă a formelor și culorilor. Elementele de port popular muscelean nu au doar valoare estetică, ci au și conotații magice. De aceea, mulți încă se înmormântează îmbrăcați în straie”, povestește colecționara.

Elena Iagăr, director al Centrului de Cultură și Arte Argeș, se luptă să pună în valoare trecutul comunității din care face parte, colecționând și îngrijind aceste piese extrem de valoroase. Expoziția va fi deschisă în perioada 23 august – 23 septemrie, orele 10 – 17, în fiecare zi de marți până sâmbătă, iar duminica, de la 12 la 19. Coordonatorul evenimentului este muzeograful Marius Matei, iar finanțarea este asigurată de CJ Timiș.

About Post Author