Fără vizite de Paște, fără grătare cu prietenii, fără mers la biserică. Ce e voie și ce nu în aceste zile

paște

Suntem în stare de urgență, iar restricțiile de deplasare au rămas toate în vigoare. Chiar dacă ați putea crede că ele pot fi încălcate de Paște, mare atenție! Nu se face nicio excepție. Grupul de Comunicare Stategică explică situațiile punctuale care ar putea apărea.

Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. Recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?

Prin ordonanțele militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.

Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

Copiii pot fi scoși la plimbare

Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.

Pot să scot copiii afară la plimbare?

Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.

Cum se pot deplasa persoanele care nu știu să scrie și să citească?

Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.

Nu se poate merge la biserică

Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Anul acesta, slujbele de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți aici.

Avem voie să ieșim după ora 22, în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?

Nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă.

Putem să ascultăm slujba din stradă?

Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinței.

Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?

Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.

Încă un amănunt: data de pe declarațiile pe proprie răspundere poate fi modificată. Aceste lucru este permis „în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării și traseul rămân neschimbate”.

About Post Author