21 ianuarie 2021

Fără rugi, seceriș și bazalt pe Agenda culturală a CJ Timiș. De anul viitor

agenda culturală

Adio „străfulgerări de gând”, zile ale bazaltului sau ale țuicii! CJ Timiș nu mai vrea să dea bani, din Agenda culturală, pentru tot felul de acțiuni cu pretenții de artă. Se face din nou ghid de finanțare.

În 2015, de exemplu, 1 milion de lei din bugetul județului au mers către aproape 1.000 de evenimente cuprinse în Agenda culturală a CJ. Ce s-a finanțat? Rugi și nedei, Ziua bazaltului, simpozioane despre criminalitate, organizate în sate, Ziua lui Mihail Sadoveanu, sărbătoarea matematicii sau povestea de dragoste a… Veronicăi Micle. Era totuși o reducere serioasă, față de anul anterior, când pe Agenda Culturală a CJ își găsiseră locul aproape 3.000 de evenimente. Ce mai, mustea cultura la fiecare colț de casă!

Lăsând gluma la o parte, n-a avut nimeni timp vreodată să verifice nenumăratele serate lirico-poetice care, teoretic, s-au desfășurat în toate satele județului. Poate chiar în fiecare zi, dacă ar fi fost să ne luăm după calendar. Președintele CJ Timiș vrea însă să pună capăt „dezmățului” pseudo-cultural, așa că s-a decis „restructurarea condițiilor de accesare a finanțării prin Agenda culturală”.

„Alin Nica nu mai dorește ca instituția să finanțeze rugi sau chermeze cu valoare culturală nesemnificativă. Astfel, președintele CJ a dat în lucru creionarea unui ghid care să permită finanțarea proiectelor culturale demne de istoria, tradiția, dar și noile valori spre care județul nostru tinde”, a anunțat instituția. Ghidul de finanțare pentru proiectele culturale a fost refăcut chiar în acest an.

Ca exemplu, în 2020, nu și-a găsit loc pe Agenda culturală a CJ Timiș acțiunea „Colorează satul / Color the Village”, pe care comisia de jurizare n-a considerat-o nici relevantă, nici originală pentru județ. Ea a fost însă nominalizată la Gala Națională a Premiilor Societății Civile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: