Fără mască la teatru sau la film, cu două doze de vaccin. Program-pilot în București

România intenționează să reia de la 1 iunie, la scară națională, evenimentele cu public, dacă rata de incidență continuă să scadă. În mai, în București se desfășoară un proiect-pilot, ale cărui reguli au fost „desenate” și de medicul timișorean Cristian Oancea.

mască

Opera Națională din București și Teatrul Național București sunt primele două instituții de cultură care vor relua, din luna mai, spectacolele față-n față. Ele fac parte dintr-un proiect-pilot inițiat de Ministerul Culturii, pe baza unor reguli și cu respectarea măsurilor de protecție.

Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul unui grup de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative. Din acesta au făcut parte asociații din sectorul cultural-creativ și oameni de la ministerele Sănătății și Economiei.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” este unul dintre specialiștii cu care s-a consultat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, pentru pornirea acestui proiect-pilot. Luni, la București, a avut loc o nouă întâlnire, fiind analizate măsurile care trebuie avute în vedere în cazul spectacolelor cu public, cine poate participa și în ce condiții.

„Am analizat punct cu punct propunerile prezentate în urmă cu o săptămână, când proiectul de redeschidere a sălilor de teatru, de spectacole și cinematografe a devenit public. Am convenit ca persoanele vaccinate cu a doua doză de rapel să nu mai fie obligate să poarte mască. Avem rezultatele studiilor făcute în mai multe țări europene unde s-au organizat spectacole. Acestea au arătat că, în cazul imunizării complete a participanților, nu au fost semnalate cazuri de infecție”, spune dr. Cristian Oancea.

Dacă proiectul-pilot de la București va avea rezultatele scontate, de la 1 iunie, sălile de spectacole și cinematografele din întreaga țară vor fi redeschise, pe baza acelorași reguli. Evident, dacă rata de incidență permite această măsură. Vă reamintim, pentru a putea fi deschise sălile de spectacole, acest indice trebuie să fie mai mic de 3 / 1.000 de locuitori.

About Post Author