Fără gratuități pentru pensionari și studenți, în muzeele din Timișoara

Bastion

Biletul unic nu e singura noutate de la instituțiile muzeale din subordinea CJ Timiș. Din 2022 nu mai au intrare gratuită nici studenții și nici pensionarii. Aceștia din urmă trebuie chiar să plătească bilet întreg. Reprezentanții CJ spun că nu există bază legală pentru acordarea de astfel de reduceri sau gratuități.

Taxele locale de interes județean pentru anul fiscal 2022 au fost aprobate în plenul CJ Timiș în ședința din 22 decembrie 2021. Ele includ și tarifele de acces la muzeele din subordinea instituției. Din acest an a fost introdus biletul unic, care costă 24 de lei și care permite vizitarea Muzeului Național al Banatului, a Muzeului Satului Bănățean și Muzeului Național de Artă. Dacă sunt achiziționate cel puțin 20 de bilete de acest tip, prețul scade la 18 lei / bucată. Există și posibilitatea cumpărării unui abonament de o săptămână, în valoare de 95 lei, sau a unuia lunar, de 190 lei.

Per muzeu, biletele de intrare costă, la preț întreg, între 10 lei, la Muzeul Satului Bănățean, și 20 lei, pentru întreaga instituție, sau 16 lei / expoziție, la Muzeul Național de Artă. Tarifele complete pot fi consultate aici.

Studenții au totuși o reducere

Din acest an, s-a schimbat lista categoriilor care pot beneficia de gratuitate sau reduceri. Potrivit HCJ 274 / 2021, au intrare gratuită preșcolarii și elevii, copilul cu handicap, precum și persoana care îl însoțește, adultul cu handicap, precum și persoana care îl însoțește, membrii Uniunii Artiștilor Plastici și membrii Consiliului Internaţional al Muzeelor. Studenții au reducere 75% din taxa percepută adulților. Din 2022, dacă vor să meargă la muzeu, pensionarii trebuie să plătească biletul de intrare la preț întreg. Până în 2021, ei au beneficiat de gratuitate.

Potrivit reprezentanților CJ, nu există cadrul legal pentru acordarea de gratuități pentru studenți. Legea educației naționale, în forma în vigoare din vara lui 2021, prevede că „studenţii beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, în limita bugetelor aprobate”.

În cazul pensionarilor, s-a decis ca ei să nu plătească nici măcar bilet cu preț redus.