Fantomele din Lista Monumentelor Istorice. Documentar despre casele care nu există, deși oficial sunt protejate

fantomele

sursa foto: Facebook / Fantomele din Lista Monumentelor Istorice

Monumentele istorice înseamnă, pentru cei mai mulți dintre noi, castele, conace sau biserici. Există însă și un alt tip de clădiri care ar trebui protejate și, teoretic, asta se și întâmplă. În realitate, lucrurile stau mult mai rău și despre aceste povești vorbește un documentar care va fi lansat la Timișoara.

România are oficial o Listă de Monumente Istorice / LMI. Ultima e datată 2015 și include peste 30.000 de intrări – monumente, ansambluri și situri. Județul Timiș are 340 de obiective clasate în LMI și, dincolo de clădirile-simbol, există monumente aproape necunoscute. Sunt 43 case de la țară, exponente ale așa-numitei arhitecturi minore, despre care, în cele mai multe cazuri, nici măcar proprietarii lor nu au știut că au un statut special. Echipa Prin Banat a făcut, în această vară, un demers în premieră națională: un inventar în teren al caselor monument istoric din mediul rural.

A ieșit, mai degrabă, un inventar al „fantomelor din Lista Monumentelor Istorice”. „Cercetarea echipei noastre a arătat că mare parte din clădiri au fost alterate masiv, unele nu mai există defel, cum este și cazul celei mai vechi case clasate în Timiș, care a dispărut acum 30 de ani, iar altele au fost efectiv mutate”, explică Mihai-Claudiu Moldovan, cel de la care a plecat ideea.

Întreaga poveste poate fi vizionată marți, 15 noiembrie, de la ora 19, la Casa Tineretului. Acolo va avea loc premiera filmului documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș”, urmată de o sesiune de Q&A, la care sunt invitați să participe specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit.

„Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș” este un proiect al Asociației Prin Banat, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură.

About Post Author