F-SIDES, un nou sezon. Filme de artă și povești despre societate

F-SIDES, platformă feministă de film și discuții, lansează în luna aprilie al cincilea sezon. Intitulat Feelings.zip – O arhivă feministă a sentimentelor, acesta își propune să exploreze și să chestioneze emoțiile într-un mod colectiv.

„Al cincilea sezon F-SIDES este ghidat de capacitatea esențială a filmelor de a genera emoții. Programul abordează fiecare film ca pe o arhivă de trăiri și sentimente care așteaptă să fie deschisă și declinată prin sensibilitățile fiecăreia/fiecăruia dintre noi în parte. «Feelings.zip» invită astfel la redescoperirea unor filme și ambiții uitate – un mod de a privi înapoi în trecut și a permite trecutului să ne privească”, explică Georgiana Vrăjitoru, curatoare.

Acest nou sezon își propune să promoveze egalitatea de gen prin intermediul filmului și să aducă în prim-plan munca regizoarelor care au avut prea puțină expunere, prin cele două secțiuni ale proiectului – una dedicată adolescenților și cealaltă publicului general.

Programul dedicat adolescenților, F-SIDES Chapters, va construi o comunitate de liceeni care parcurg o curriculă educațională despre feminism ilustrat prin film și își lărgesc orizonturile cinematografice. Programul dedicat publicului larg propune lunar filme alese în jurul temei afectelor, înțelese atât în dimensiunea lor de reprezentare socială, cât și de experiență spectatorială.

Primul film din acest nou sezon F-SIDES, la Timișoara, este Strange Days (1995), în regia lui Kathryn Bigelow. Proiecția va avea loc în 28 aprilie, la Cinema Victoria, de la ora 19,30.

***

Sezonul 5 al F-SIDES Cineclub se desfășoară între aprilie și octombrie 2024 și este un program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author