Expoziție Corneliu Baba în Bastionul Theresia

baba

Peste 100 de lucrări semnate de Corneliu Baba vor putea fi văzute, unele în premieră, în mansarda Bastionului Theresia. Expoziția este una specială și, cu această ocazie, va fi prezentat și primul volum din jurnalul „Confesiuni” al artistului.

Sunt exact 112 desene, eboșe, schițe, studii semnate Corneliu Baba, unele expuse o singură dată la Muzeul Național de Artă a României, altele deloc, care au ajuns acum la Timișoara. Ele vor contura una din cele mai complexe expoziții privind opera acestui complex artist. Vizitatorii sunt invitați să descopere fața din umbră a pictorului, lucrările „scriind” povestea unui Baba retras în liniștea atelierului său.

Vernisajul este programat vineri, 15 noiembrie, la ora 16, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia. Vor vorbi Maria Albani, legatarul testamentar al pictorului și curatorul expoziției, prof. univ. dr. Marcel Tolcea și criticul de artă Pavel Șușară, care va prezenta opera grafică a lui Corneliu Baba.

Cu ocazia expoziției va fi prezentat și primul volum din jurnalul „Confesiuni.” Acesta urmărește firul evocărilor pictorului într-o perioadă care corespunde primelor decenii ale regimului comunist din România. „Parcurgând însemnările din jurnalul său, îl regăsim pe Corneliu Baba din ce în ce mai retras în liniștea atelierului din strada Pangratti, în fața șevaletului sau a caietului de atelier, frământat de îndoieli și bântuit câteodată de sentimentul neîmplinirii a ceea ce și-a dorit mereu să facă – pictură, și numai pictură”, spun organizatorii. Expoziția de la Muzeul Național al Banatului, realizată cu sprijinul CJ Timiș, va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2020.