2 iulie 2020

Elogiu pentru Piața Libertății. Primarul Timișoarei: Înainte era o piață de tranzit, cu pensionari și hoți de buzunare / FOTO

piața libertății

Cu pomi și verdeață, așa cum era înainte, Piața Libertății era „lipsită de viață umană”. Criticat pentru felul în care au fost redesenate spațiile verzi din oraș în mandatele sale, primarul Timișoarei explică de ce Piața Libertății e mult mai bine cum e acum.

Cu „cercurile” ei roșii și pomișorii în ghivece sau nu, cu scaune pe care le poți muta unde vrei, Piața Libertății este acum ceea ce primarul Timișoarei numește, cu mândrie, o „adevărată piață de evenimente”. Ea arată astfel după reabilitarea, pe fonduri europene, a centrului istoric al orașului. S-au ținut aici, din 2015 încoace, diverse concerte, cel mai cunoscut cel al lui Julio Iglesias, sau diverse spectacole, dintre care cel mai complex Lumina Libertății, derulat de TM2021.

Oamenii însă nu prea ies la socializare în această piață, care iarna arată ca un „Luna Park”, iar vara e atât de fierbinte, încât parcă e mai bine s-o ocolești pe străduțele adiacente. Și nu puține sunt vocile care spun că Piața Libertății arăta mai bine înainte de modernizare, cu pâlcurile ei de copaci și băncuțe.

„Erau foarte multe hoții din buzunare”

Există însă un susținător fervent al zonei. Este vorba de primarul Timișoarei care a explicat, din nou, marți, de ce e bine că Piața Libertății este așa cum este acum. „Piața Libertății am transformat-o, și mă bucur că am transformat-o, în piață de evenimente. Acolo, da, erau ceva flori, spații verzi amenajate, într-o anumită perioadă amenajate chiar frumos, dar era lipsită de viață umană”, spune acesta.

Pentru cei care nu-și (mai) amintesc cum era sau n-au prins piața în vechea formă, edilul șef face și o descriere. „Era o piață doar cu tranzit, în care își duceau veacul câțiva pensionari onorabili care cumpărau, la cum se trăia în acea vreme, ziare de la chioșcurile din preajmă. Stăteau pe bănci și citeau ziare. Dar pe acolo își duceau veacul foarte mulți hoți de buzunare și boschetari, care acționau cum prindeau un moment de neatenție al trecătorilor. Și cum lumea trecea grăbită pe acolo, nu era prea preocupată de a-și asigura securitatea față de astfel de personaje, erau foarte multe hoții din buzunare, din poșete”, explică primarul.

Puțină istorie

„Piaţa Libertății a apărut ca urmare a reconstruirii complete a oraşului pe o tramă stradală nouă, rectangulară, proiectată «la planşetă» la sfârşitul anilor 20 ai secolului al XVIII-lea. Ea adăposteşte unele dintre cele mai vechi construcţii existente în oraşul actual: Comenduirea Garnizoanei (fostul Generalat, clădire existentă în anul 1727), fosta Cancelarie de Război (de asemenea existentă în 1727, formează astăzi aripa de est a Primăriei Vechi), Primăria Veche şi Cazinoul Militar (…) Denumită Piaţa de Paradă, piaţa a adăpostit de la început mai multe clădiri cu funcţiuni militare”, scrie pe site-ul Infocentrului Turistic al primăriei. Denumirea de Piaţa Libertăţii apare în perioada Revolutiei din 1848. Până atunci s-a numit „Piaţa Prinţului Eugen”. (sursa foto: https://www.facebook.com/Piata-Libertatii-Timisoara-1569545203323918/)

2 thoughts on “Elogiu pentru Piața Libertății. Primarul Timișoarei: Înainte era o piață de tranzit, cu pensionari și hoți de buzunare / FOTO

  1. Locuiesc de 40 de ani în apropiere și nu au fost probleme cu hoții din buzunare sau cerșetori. Nea primaru’ iar visezi…..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: