Ecografii de sân gratuite, pentru pacientele internate la „Victor Babeș”

ecografii

Specialiștii în imagistică ai Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” vor face ecografii gratuite pentru pacientele internate. Până la sfârșitul lunii septembrie, radiologii vor merge la patul pacientelor pentru a efectua investigațiile.

În fiecare an, în România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Boala depistată în stadiul incipient poate fi tratată, iar pacienta complet vindecată.

„Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice, pentru că, de cele mai multe ori, e depistat într-un stadiu avansat. Cu ajutorul ecografului ultraperformant, reușim să identificăm modificările apărute la nivelul țesutului mamar atunci când cancerul este într-un stadiu incipient. Dăm astfeș posibilitatea chirurgilor și oncologilor să acționeze din timp. Rata de supraviețuire în asemenea cazuri este de peste 95%”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”.

Ecografiile se fac și în salon

Pentru că nu toate pacientele se pot deplasa până în Centrul de Radiologie si Imagistică, medicii vor merge în fiecare salon, la patul bolnavelor, și vor efectua acolo ecografia de sân. Investigația durează câteva minute, nu este iradianta și nici dureroasă. În cazul în care sunt observate modificări ale structurii țesutului mamar sau suspiciuni, în cadrul spitalului pot fi făcute investigații suplimentare, pentru confirmarea diagnosticului.

„Asemenea campanii de prevenție ar trebui să fie ceva obișnuit, să intre în rutina pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani. După această vârstă, controalele profilactice sunt necesare anual sau cel mult la doi ani. Din păcate, numărul femeilor care se prezintă la medic pentru asemenea investigații periodice este destul de mic, și asta în condițiile în care în ultimii ani asistăm la o creștere a incidenței cazurilor de cancer de sân”, mai spune dr. Manolescu.

În fiecare an, în lume sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Mai bine de jumătate de milion de femei pierd lupta cu această boală.

About Post Author