Ecluze pe Bega vă propun tururi ghidate la Turbine. Înscrieți-vă degrabă!

Turbine

Se apropie primul weekend Ecluze pe Bega, care are loc în perioada 24 – 26 mai. Cu această ocazie, sunteți invitați să descoperiți Uzina de Apă din Plopi. Vor avea loc două tururi ghidate, la finele cărora veți afla povestea acestui edificiu spectaculos și rolul acestuia în istoria orașului. Vă puteți înscrie deja.

„24-26 mai este primul weekend în care așteptăm navigatori din Serbia să ni se alăture pe apă. Îi va aștepta Portul Cultural Timișoara, situat pe malul drept al Begheiului, în spatele Catedralei, acolo unde sâmbătă seara vom fi în public la unul dintre cei mai tari MC din România, alături de bandul lui”, au anunțat cei de la Ecluze pe Bega.

Peste zi, curioșii sunt invitați la Turbine, adică Uzina de Apă din Plopi. Centrala Hidroelectrică, construită în 1910, este un obiectiv cu totul deosebit, atât prin arhitectură, cât și ca realizare tehnică. Uzina poartă semnătura celebrului arhitect-șef al urbei de la începutul secolului al XX-lea: László Székely. Tunul poartă stema orașului, iar mascaronii caracteristici stilului Secession stau de strajă deasupra ferestrelor în formă de arc de pe fațada dinspre aval.

Cei de la Ecluze pe Bga organizează sâmbătă, 25 mai, două tururi ghidate la Turbine, unul dintre cele mai complexe și mai valoroase obiecte de patrimoniu hidrotehnic și industrial din Timișoara. Ghid va fi arh. Andrei Chindriș, iar durata unui tur este de aproximativ o oră. Participarea este gratuită, dar înscrierile sunt obligatorii. Tururil ghidat al ansamblului Centralei Hidroelectrice au loc de la orele 14 și 16. Înscrierile se pot face AICI.

***

Proiectul Ecluze pe Bega / Timișoara = port cultural face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

About Post Author