E vremea de turtă dulce. România, în top 7 producători din UE

În multe case din Europa, Crăciunul nu e Crăciun dacă pe masă nu există turtă tulce. Sunt multe feluri, pentru că, nu-i așa, fiecare are o rețetă secretă, dar nu lipsește ghimbirul. România este în topul producătorilor de turtă dulce din UE, însă nimeni nu se poate apropia de Germania.
Este „pierniczki”, în Polonia, „pernik”, în Cehia, „pepparkakor”, în Suedia, „lebkuchen” în Germania, „gingerbread”, în Marea Britanie. Sau turtă dulce la noi. Rețeta, în funcție de producător și de tradiția locului, conține, în principiu, unt, zahăr, făină de secară sau de grâu, scorţişoară, nucşoară, cuişoare măcinate, enibahar şi ghimbir. Uneori, chiar și miere.
Și sigur știți povestea lui Hansel şi a lui Gretel, în care casa vrăjitoarei e făcută din turtă duulce, decorată cu bomboane. După ce frații Grimm au descris această minune, brutarii germani au început să coacă turta dulce şi sub formă de căsuţe. De aceea dacă mergeți în perioada Crăciunului în Germania, veți foarte posibil să găsiți astfel de construcții. Turta dulce de Nurnberg este o adevărată legendă și, dacă ajungeți vreodată la târgul de Crăciun de acolo, n-o ratați. Chiar dacă nu vă place scorțișoara.
Germania este cel mai mare producător de turtă dulce din UE, cu 85.600 de tone, în 2020. Urmează în top Țările de Jos – 43.500 tone, Polonia – 36.600 tone, Italia – 5.200 tone, Cehia – 3.900 tone, Letonia – 3.300 și România – 2.800 tone. Datele vin de la Eurostat.