După 30 de ani. Timișoara, văzută din balconul Operei / VIDEO

balconul operei

În urmă cu 30 de ani, balconul Operei din Timișoara intra pentru totdeauna în istorie. De acolo s-au citit primele revendicări ale Revoluției. Acum, în același loc, s-au auzit din nou scandări precum „Jos comunismul” sau „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”.

Au sunat sirenele la miezul zilei, în 20 decembrie 2019. Sunt 30 de ani de când o mână de oameni s-a urcat în balconul Operei, pentru a face auzite primele revendicări ale Revoluției de la Timișoara. Piața Operei era plină de oameni, pentru că veniseră, în coloană, muncitorii din fabricile Timișoarei. Forțele de ordine s-au retras și în poate unul dintre cele mai emoționante momente din acel decembrie peste 100.000 de oameni au rostit într-un glas „Tatăl Nostru”. Timișoara devenea, după câteva zile de teroare, primul oraș liber de comunism din România.

Cea mai controversată zi

„Azi în Timișoara, mâine în toată țara” și „Jos comunismul” s-au auzit, din nou, din balconul Operei, trei decenii mai târziu. O parte dintre cei de atunci au revenit în același loc. „20 decembrie este cea mai controversată zi a revoluției din Timișoara (…) Revolta populară din 16 și până în 20 decembrie s-a transformat în punctul de apogeu la consiliul județean, în urma discuțiilor cu Dăscălescu, premierul de atunci, într-un eșec. Aveam posibilitatea să continuăm sau să suferim consecințele. Ne-am regrupat în această operă, în 20 am înființat primul partid politic Frontul Democrat Român, am scris Proclamația de la Timișoara, între care au fost revendicări de ordin politic care au cerut schimbarea unui sistem de partid unic cu sistemul pluri-partidist. De aici, din balconul Operei, am declarat Timișoara orașul liber de comunism, am declarat greva generală, am făcut apel întregii țări să vină lângă noi”, rememorează acum Tudorin Burlacu.

S-a tras în balconul Operei

Revoluționarii își amintesc ca și cum ar fi fost ieri momentul în care s-a tras spre balcon. Urmele de gloanțe se văd și acum. „Exact aici în colț am stat, uitați urmele de gloanțe. Degeaba spune lumea că nu s-a tras în balconul operei. S-a tras. Noi am fost aici și am luptat pentru libertate. A fost fain, ce pot să spun, un sentiment de libertate. Am simțit fericirea”, spune un alt revoluționar.

Acum, Timișoara se pregătește altfel de Crăciun. De sus, din balconul Operei, orașul e vesel și colorat. E un perpetuu du-te vino, nimeni nu mai îngenunchează acum, cu privirea spre Catedrală, să spună „Tatăl Nostru”. Dar cei care pot acum să respire din toți plămânii aerul libertății trebuie să nu uite niciodată că totul a plecat din acel balcon care poartă urme de gloanțe…

About Post Author