Dumnezeul Kurt, premieră la Teatrul German. Hausvater montează Moravia

dumnezeul kurt

Un spectacol finalizat în primul an de pandemie va fi prezentat în premieră publicului, la Teatrul German de Stat Timișoara. Este vorba despre „Dumnezeul Kurt”, în regia lui Alexander Hausvater, care semnează montarea și dramaturgia piesei semnată de Alberto Moravia.

Spectacolul „Dumnezeul Kurt” e gata de la finele anului 2020, dar nu a avut premieră cu publicul, din pricina pandemiei și a închiderii sălilor de spectacol. Anul acesta au fost reluate repetițiile. Sunteți invitați, așadar, la premiera care este programată vineri, 20 mai, de la ora 19,30.

Acțiunea se petrece cu câteva luni înaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr de concentrare german în Polonia ocupată. Comandantul lagărului vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie și drept urmare inutil. El se folosește de piesa „Oedip rege”, de Sofocle. Aceasta nu va fi doar jucată, ci chiar trăită de deținuți.

Moravia și Hausvater

Alberto Moravia, pseudonimul lui Alberto Pincherle (1907 – 1990), jurnalist, romancier și eseist, este cunoscut pentru portretele sale ficționale asupra alienării și sexualității lipsite de iubire. Tragedia „Dumnezeul Kurt” a apărut în 1968 și a fost pusă în scenă un an mai târziu, în regia lui Antonio Calenda.

Alexander Hausvater s-a născut la Bucureşti, de unde a emigrat în 1959 împreună cu părinţii în Israel. A studiat la Tel Aviv şi la Dublin şi a montat spectacole de mare succes pe numeroase scene din ţară şi din străinătate. Este a patra montare a lui Hausvater la Teatrul German de Stat, după „Regele Cymbelin” (2004), „Don Carlos” (2011) și „Judecata” (2012).

Din distribuția spectacolului fac parte Franz Kattesch, Harald Weisz, Olga Török, Rareș Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Daniel Ghidel, Tatiana Sessler-Toami, Aljoscha Cobeț, Dana Borteanu, Isa Berger, Radu Brănici și Oana Vidoni, dar și Sergiu Vernica și Jaqueline Kohl, studenți ai secției germane de actorie din cadrul Facultății de Teatru și Muzică. În echipa de creație, lui Alexander Hausvater i se alătură Zsolt Fehervari (decor), Ioana Smara Popescu (costume), Dan Simion (muzică) și Sebastian Hamburger (video).

About Post Author