Dumitru Prunariu donează un teren de la Groși către CJ. Pentru un muzeu și un planetariu

dumitru prunariu

sursa foto: Facebook / Alexandru Proteasa

CJ Timiș va primi peste 1.600 metri pătrați de teren, lângă casa în care a copilărit cosmonautul Dumitru Prunariu. Acesta va dona plațul, pe care noul proprietar va trebui să ridice un centru educațional.

Consilierii județeni vor avea de aprobat o ofertă de donație a unui „imobil situat în Groși”. „Donatorul Dumitru-Dorin Prunariu a convenit să doneze Județului Timiș, imobilul situat în Groși, nr.33 1/2 (…) Imobilul este compus din teren în suprafață de 1.667 mp cu nr. top 407048 având categoria de folosință – curți construcții (…) Potrivit ofertei de donație, donatorul solicită ca imobilul să fie utilizat pentru realizarea unui obiectiv de investiții constând într-un centru educațional care să includă un muzeu și/sau observator astronomic/ planetariu”, scrie în proiectul de hotărâre.

Inițiatorul proiectului este vicepreședintele CJ, Alexandru Proteasa, care a vorbit despre un astfel de centru educațional cam acum un an și jumătate. Atunci el a fost în vizită la Groși, sat care ține de comuna Margina, alături de Dumitru Prunariu. Singurul cosmonaut român și-a petrecut o bună parte din copilărie la Groși, acolo unde locuiau bunicii lui.

„Am acceptat o propunere făcută de CJT, deocamdată pentru a organiza partea din spate, grădina, într-o investiție pentru viitor, într-un centru de pregătire pe timpul verii a tinerilor în domeniul științific. Eventual să organizăm un planetarium sau chiar un mic observator astronomic, ținând seama de condițiile de aici, în care lumina orașului nu ne perturbă pentru a putea face observații de calitate”, spunea Prunariu, în mai 2021.

About Post Author