Dracula TiMes: cinci zile fantastice sau horror, gustate din plin de public / FOTO

Dracula-TiMes

foto: Cornel Putan

Timp de cinci zile, atât timișorenii, cât și cei veniți în vizită în Capitala Europeană a Culturii și pasionați de acest subiect s-au bucurat de o experiență la limita fantasticului, condimentată cu pelicule horror, cu filme în premieră națională, documentare și scurtmetraje. S-a încheiat Dracula TiMes, festival aflat la prima ediție.

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat duminică seară, la Timișoara, cu proiecția filmului Poor Things / Sărmane creaturi, câștigător al Leului de Aur, la Veneția. Sala de la Cinema Timiș a fost plină la această poveste fantastică, în care strălucește Emma Stone.

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula”. Acsta a fost ilustrată cu imagini istorice nepublicate până acum și rar văzute, din colecția lui Dacre.

Filmul „În căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” a prezentat procesul de documentare prin care Dacre Stoker a căutat locația castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani. După proiecție, Dacre Stoker și Cornelius Țepeluș, producătorii documentarului, au răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Un eveniment special a fost cine-concertul L’Inferno (Italia 1911) Live score by Bosco (Spania), un experiment muzical și poetic, proiecția clasicului italian L’Inferno fiind completată de o coloană sonoră originală interpretată live.

Filme în premieră națională

Printre filmele de lungmetraj difuzate în premieră națională la Dracula TiMes s-au numărat The Last Voyage of Demeter (Anglia, Germania, SUA, 2023), Forbidden Wedding (Turcia, 2023) cu prezența regizorului turk Metin Kuru, Mad Heidi (Elveția 2023) difuzat în prezența producătorului elvețian Valentin Greutert, Infinity Pool (Canada, Croația, Ungaria – 2023) sau Haos în Ajun de Crăciun (2023), film care va avea premiera în cinematografele din România pe 22 decembrie.

Competiția Digital Dracula Timișoara a fost câștigată de filmul „Déjà vu”, realizat de echipa Mihai Ardelean și Paul Jurma. Concurenții au trebuit să realizeze un scurtmetraj de 3 minute, filmat cu telefonul mobil la Timișoara, în baza unor cuvinte cheie. Cele trei cuvinte cheie, oferite de către juriu, în baza cărora echipele au realizat filmele de scurtmetraj, au fost: Bega, coșmar și lacăt. Toate cele șase filme din finală sunt disponibile pe www.digital.draculatimes.ro.

Duminică, la Cinema Timiș a fost Ziua Willem Dafoe, actorul putând fi văzut în trei producții din ere diferite: filmul lui Yorgos Lanthimos, Poor Things / Sărmane creaturi, Shadow of the Vampire (Anglia, Luxemburg, SUA – 2000) și The Lighthouse (SUA, 2019).

About Post Author