Dracula TiMes: cinci zile fantastice, la Timișoara. Cu urmașul lui Bram Stoker

dracula

Timișoara este, până duminică, un tărâm al experiențelor fantastice, cu filme de lungmetraj în premieră națională sau avanpremieră, invitați speciali și documentare despre mitul contelui Dracula. Invitatul special al Dracula TiMes, festival organizat de Dracula Film Festival, este profesorul și scriitorul Dacre Stoker.

Dacre Stoker a deschis festivalul Dracula TiMes la Faber. „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula” împletește detaliile istoriei lui Dracula cu tradițiile familiei Stoker și viața lui Bram Stoker la Dublin și Londra, apoi separă realitatea de ficțiune, dezvăluind adevărul despre Stoker și Dracula.

Dacre Stoker va fi prezent și la Cinema Timiș joi, 30 noiembrie, după proiecția filmului „The Last Voyage of the Demeter” (Anglia, Germania, SUA, 2023) și va răspunde întrebărilor venite din partea publicului.Filmul este prezentat în premieră națională la Timișoara.

La Faber, Dacre Stoker va prezenta vineri, 1 decembrie, filmul documentar „În căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” (România, Irlanda, Moldova – 2021), al cărui scenarist. În 2012, cercetătorul olandez Hans de Roos descoperă la biblioteca muzeului Rosembach din Philadelphia, SUA, noi documente din care s-a inspirat Bram Stoker. Acestea conțin coordonatele exacte al castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani.

Invitați și premiere

Festivalul Dracula TiMes are o serie de invitați europeni, care vor prezenta filme în premieră absolută în România, la Timișoara.

Valentin Greuter, producător din Elveția, va povesti publicului despre „Mad Heidi”, un cu icon-ul elvețian purtând, într-un viitor distopic, lupte sângeroase cu fasciștii… brânzei. Regizorul turc Metin Kuru prezintă „Forbidden Wedding”, o călătorie mistică cu consecințe sângeroase. Venit din Ungaria, regizorul Isti Madarász va vorbi despre „Halfway Home”, un fantasy romantic care a câștigat marele premiu Dracula Film Festival 2023. Din Suedia, actorul Ola Rapace și regizorul francez Keyvan Sheikhalishahi vor prezenta scurtmetrajul „Divertimento”.

Un experiment muzical și poetic, proiecția clasicului italian L’Inferno (1911) este completată de o coloană sonoră originală interpretată live de trupa Bosco (Spania). Bazat pe „Divina Comedie” de Dante Alighieri, filmul este unul dintre primele lungmetraje din istorie.

Producător, actor şi regizor, Florian Zapra a aduce o selecție de scurtmetraje de la festivalul pe care l-a fondat la Dublin, precum și lungmetrajul cu care a debutat în calitate de regizor, Katharina. Regizorul timișorean Florin Iepan va prezenta filmul documentar „Bela Lugosi, vampirul cCăzut” (2007) care redă povestea vieții lui Bela Lugosi, cel care a creat în anii 1930, la Hollywood, personajul cinematografic al contelui Dracula.

Directorul Muzeului de Istorie de la Brașov, Nicolae Pepene, va povesti publicului prezent despre documentarul „Dracula – agent de voiaj”. Filmul prezintă modul în care autoritățile românești comuniste au valorificat mitul comercial Dracula şi „disputa” dintre contele creat de Bram Stoker şi personajul istoric Vlad Ţepeş.

Programul filmelor de la Cinema Timiș: AICI, iar cel al proiecțiilor de la Faber, AICI.

About Post Author