Dr. Virgil Musta, trimis în judecată de DNA. E acuzat de abuz în serviciu

virgil musta

Dr. Virgil Musta, unul dintre cei mai vizibili doctori în timpul pandemiei de COVID-19, a fost trimis în judecată de DNA, pentru instigare la abuz în serviciu. El este acuzat ar fi folosit trei asistente medicale la clinica sa, deși erau plătite de spital.

DNA a anunțat, marți, că i-a trimis în judecată pe: medicul Virgil Musta, șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, Diana Manolescu, director medical al spitalului, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, și Mihaela Dana Paica, medic la clinica la care era asociat dr. Musta. Toți sunt suspectați de abuz în serviciu.

„În perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie «Dr. Victor Babeș». Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, susțin procurorii.

Practic, cele trei asistente lucrau în fiecare dimineață, timp de trei ore, la clinica privată a lui Musta. În același interval însă, ele erau pontate la spital.

S-ar fi „lucrat” în echipă

„La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente”, mai precizează DNA.

Prejudiciul cauzat spitalului este de 12.173 de lei, iar profitul clinicii la care este asociat Virgil Musta ar avea o valoare totală de 172.508 de lei. Interesant este că Spitalul „Victor Babeș” a transmis DNA că nu se constituie parte civilă.

„S-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș”, mai transmite DNA.

Povestea contractului clinică privată – spital

Potrivit unei anchete publicate de libertatea.ro, pacienții plăteau pentru testele Covid la clinica privată a lui Musta, iar spitalul unde acesta era șef de secție le prelucra. Un test costa 300 de lei și din această sumă spitalul lua doar 17%.

Aceeași sursă preciza că statul încasase 300.000 de lei pentru 6.000 de teste, adică 50 de lei pe test. Restul de 250 de lei / test a mers la clinica privată. Contractul între spital și clinică a fost încheiat în 20 iulie 2020.

Dr. Virgil Musta este unul dintre cei mai cunoscuți medici din Timișoara. În pandemie, el a fost una dintre vocile cele mai puternice la nivel național, în ceea ce privește măsurile de carantinare și vaccinare. El și-a atras, din acest motiv, o mulțime de critici din partea „coronascepticilor”.

About Post Author