5 iunie 2020

Dr. Virgil Musta: Suntem în război cu noul coronavirus. Între timp, pe malul Timișului s-a ieșit la iarbă verde

coronavirus

Greu cu statul în casă, chiar și în condiții de pandemie de coronavirus. Sâmbătă după-amiază, pe malul Timișului, la Șag, era plin de mașini ale celor ieșiți la iarbă verde. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, spune că ar trebui să tratăm serios situația, pentru a o putea depăși cu bine.

De peste tot vin recomandări de limitare a deplasărilor și evitare a întâlnirilor cu alți oameni. Departamentul pentru Situații de Urgență folosește deja sistemul de alertă extremă, trimițând pe telefoane mesaje prin care îndeamnă românii să stea acasă, să evite zonele aglomerate, dacă sunt nevoiți să se deplaseze, și să respecte regulile de igienă. Și totuși… Unii nu înțeleg gravitatea situației și și-au spus că, la 20 de grade Celsius, vremea e numai bună de ieșit la iarbă verde cu prietenii. Sâmbătă după-amiază, la Șag, pe malul Timișului, erau o mulțime de oameni.

Este crucial să tratăm serios această perioadă

Dr, Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, spune că ar trebui să luăm în serios avertismentele oficialilor. Asta, dacă vrem să ne putem întoarce cât mai repede la viețile de dinainte de pandemie. Într-un mesaj postat pe un grup de Facebook, specialistul explică. „Știu că este weekend și că în mod normal fiecare dintre noi încearcă să se relaxeze. Cu toții am dori să auzim vești bune, semnale că va fi bine și că ne vom trezi cât mai repede din acest coșmar care este pandemia de COVID-19.

Cu toții sperăm să ne reluăm cât mai repede viața cu care eram obișnuiți, chiar dacă probabil mult mai conștienți de multe aspecte pe care până acum nu le consideram importante (…) Ca să depășim cu bine această încercare grea pentru mai toate țările lumii, este crucial să învățăm rapid de la cei care din păcate sunt acum într-o fază mai avansată și să tratăm mult mai serios această perioadă. Fără panică, dar cu fermitate și responsabilitate”, scrie medicul timișorean.

Nu e o bătălie care se poartă individual

De acum încolo, nu vor avea de câștigat decât cei responsabili. „De acum vom intra într-o altă etapă a vieții noastre. Vrem, nu vrem, suntem în război cu noul coronavirus. Cei mai corect informați și cei care acționează responsabil au cele mai mari șanse să fie printre învingători. Nu este o bătălie pe care o purtăm doar individual, tot ce facem la nivel personal în această perioadă impactează și pe restul (părinți, bunici, persoane vulnerabile).

Așa că, acționând împreună, noi suntem cei de care depinde cel mai mult cât de repede ieșim din nebunia asta. Eu, prin profesia mea și cu energia mea, voi încerca să vă îndrum în această bătălie și să vă dau încredere. Nu doar eu, ci toți ceilalți colegi medici, personal medical și mulți alții din diverse domenii. Dacă ai informații sigure, verificate, dacă ai date importante, esențiale, ești puternic. Transmite-le și celorlalți, deoarece cu cât acționăm mai mulți în direcția corectă, cu atât suntem mai puternici, ca în razboi”, mai notează dr. Musta.

În România au fost confirmate oficial 367 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dintre acești oacienți, 52 sunt considerați vindecați.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: